Matematik

Hjææælp

21. april 2011 af hellesin (Slettet)

hej, jeg har en opgave som går ud på at:

Hænger vi et lod op i en snor og måler hvordan svingningstiden T for små svingninger afhænger af snorlængden l, så finde vi en afhængighed af formlen:

T = 2,005 * l ^ 0,5

Hvor T er målt i sekunder og l målt i meter.

1) hvor mange % skal snorlængden øges med for at svingningstiden øges med 20%?

2) hvor mange & aftager svingningstiden med, når snorlængden aftager med 36%?

Håber i kan hjælpe mig med opgave 1 og 2 hurtigst muligt! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2011 af NejTilSvampe

1) 1,20T(l0) = T(k*l0)

løs for k.

2) k*T(l0) = T((1-0,36)*l0)

løs for k igen.


Svar #2
21. april 2011 af hellesin (Slettet)

skal man solve den? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2011 af NejTilSvampe

#2 - solve betyder løs ja =)

Men hvis du spørger om du skal bruge cas værktøj, så ja det må du vel gerne, men det er ikke nødvendigt ;)

T(l) = b*x^a

k*T(l0) = T(C*l0)

k*b*l0^a = b*(C*l0)^a

              = b*C^a * l0^a           - forkort med b* l0^a

k = C^a

håber det hjalp =) ellers spørg endelig


Svar #4
21. april 2011 af hellesin (Slettet)

men forstår det ikke helt. hvor får du 1, 20 fra og lo


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. april 2011 af NejTilSvampe

1,20 er fordi svingningstiden øges med 20%

l0 er bare en tilfældig konstant jeg sætter ind i stedet for l. Som du kan se forsvinder den jo når vi får

k = C^a

hvis vi kigger på opgave 1:

k = 1,20  , så skal vi bare finde C.

1,20 = C^0,5  , vi opløfter begge sider i anden.

C = 1,20^2 = 1,44   ,  så for at svingningstiden øges med 20% skal snorlængden øges med 44%

Prøv nu med opgave 2) hvor du igen bruger

k = C^a

og benyt så at du kender C = (1-0,36) til at finde k.  (fordi svingningstiden aftager med 36%)


Svar #6
21. april 2011 af hellesin (Slettet)

Først skriver du 1,20 = C^0,5

Derefter skriver  du C=1,20^2

hvorfor opløfter du det til 2? :)


Svar #7
21. april 2011 af hellesin (Slettet)

Er opgave 2 rigtigt, hvis jeg siger:

k=1,36^0,5

k= 1,66, dvs. at den aftager med 66%??


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. april 2011 af NejTilSvampe

k = C^0,5

k^2 = (C^0,5)^2

k^2 = C^(0,5*2) = C^1

k^2 = C

De trin er som regel underforstået derfor skriver man dem ikke. Du er bare nødt til at lære dine potensregler udenad :s

Du har sikkert hørt at for at opløse kvadratrodstegnet opløfter man i anden. - En potens på 0,5 er det samme som et kvadratrodstegn.

Dvs.  a½ = √a

a1/q = q√a


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. april 2011 af NejTilSvampe

#7 - nej =)

Du siger  (1 + 0,36)^0,5   men det skal være  (1 - 0,36)^0,5   fordi den aftager


Svar #10
21. april 2011 af hellesin (Slettet)

så k= (1-0,36)^0,5 = 0,8 dvs aftager med 8% ? :i


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. april 2011 af NejTilSvampe

hehe 80% ;)


Svar #12
21. april 2011 af hellesin (Slettet)

okay, nu har jeg forstået det! Pyyhaaa

Mange tak for hjælpen! :)

Så opg 1)

k = 1,20  , så skal vi bare finde C.

1,20 = C^0,5  , vi opløfter begge sider i anden.

C = 1,20^2 = 1,44   ,  så for at svingningstiden øges med 20% skal snorlængden øges med 44%
 

Opg 2)

k= (1-0,36)^0,5 = 0,8 dvs aftager med 80%


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. april 2011 af NejTilSvampe

korrekt. Men husk udledelsen af den lille formel, det er der guldkornene er ;)

k*f(x) = f(Cx)  => k = C^a


Skriv et svar til: Hjææælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.