Matematik

Opklarende spørgsmål

25. april 2011 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har vedhæftet "problemet" som en fil.

Spørgsmål:

1) Der bliver nævnt, at: σa2 - σaσb + σb2 = σY2, har en form, der kan sammenlignes med en ellipse. Hvordan kan man se ligheden?

2) Hvordan kan punkt B have koordinaterne (σa = σb = -σY). Skulle det ikke være (-σa = -σb = -σY)? Eller er det mig, der læser det forkert? Det samme gælder for punkterne C og D, som jeg ikke helt kan få til at stemme mht fortegn.

Tak på forhånd.

Vedhæftet fil: Spørgsmål.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

En ellipse med centrum i (0,0) og halve storakser a og b, hvor akserne er parallelle med koordinatsystemets akser, har ligningen

(x/a)2 + (y/b)2 = 1

Hvis vi nu roterer den vinklen θ omkring begyndelsespunktet (0,0), svarer det til, at vi indfører nye koordinater (u,v) ved rotationstransformationen

x = u·cos(θ) + v·sin(θ)
y = -u·sin(θ) + v·cos(θ) ,

så vi får

(u2cos(θ)2 + v2sin(θ)2 + 2uvcos(θ)sin(θ))/a2 + (u2sin(θ)2 + v2cos(θ)2 -2uvcos(θ)sin(θ))/b2 = 1 , dvs

(cos(θ)2/a2 + sin(θ)2/b2)u2 + (sin(θ)2/a2 + cos(θ)2/b2)v2 + 2cos(θ)sin(θ)(1/a2 - 1/b2)uv = 1

Sammenligner vi nu ligningen

σa2 - σaσb + σb2 = σY2

med den roterede ellipse, ser vi, at vi kan lave korrespondencen

u = σa , v = σb og

(cos(θ)2/a2 + sin(θ)2/b2) = 1/σY2

(sin(θ)2/a2 + cos(θ)2/b2) = 1/σY2

2cos(θ)sin(θ)(1/a2 - 1/b2) = -1/σY2

Heraf følger, at cos(2θ) = 0, dvs θ = π/4 , og endvidere, at

(1 - (b/a)2) / (1 + (b/a)2) = 1/2 , så (b/a) = 1/√3 , og endelig a = (√2)·σY

2) Husk, at σa og σb betegner koordinat-variablene, så det skal læses som, at punktet B har koordinaterne (σab) = (-σY,-σY)


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. april 2011 af Quantum (Slettet)

sikke en langudregning!


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det kan jo gøres kortere, hvis man antager at diverse ting allerede er kendt. Men da trådstarter virker uforstående over for, hvorfor det givne udtryk kan være en ellipse, syntes jeg, at det var relevant at inddrage ligningen for en roteret ellipse.


Svar #4
25. april 2011 af turk89 (Slettet)

#1

1) Hvad er det helt præcist du laver efter du skriver: "...u = σa , v = σb og..."

2) Hvad med punkterne C og D? Hvordan læses de så?


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

1) Jeg sammenligner ligningen

σa2 - σaσb + σb2 = σY2

med ligningen

(cos(θ)2/a2 + sin(θ)2/b2)u2 + (sin(θ)2/a2 + cos(θ)2/b2)v2 + 2cos(θ)sin(θ)(1/a2 - 1/b2)uv = 1

2) Der stå jo tydeligt, at for C er σa = -σb = -σY/√3 , så C har jo koordinaterne (σab) = (-σY/√3,σY/√3) . Tænk på, at σY er en positiv konstant, mens (σab) er punktets koordinater. Tilsvarende er koordinaterne for D minus koordinaterne for C, altså for D er (σab) = (σY/√3,-σY√3)


Svar #6
25. april 2011 af turk89 (Slettet)

#5

F.eks. her har du taget det første led i ligningen for den roterede ellipse, men hvordan kan u blive væk, og hvorfor giver det lig 1/σY2?

(cos(θ)2/a2 + sin(θ)2/b2) = 1/σY2


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg skriver i #1, at vi laver korrespondencen

u = σa , v = σb ,

hvorfor ligningen

σa2 - σaσb + σb2 = σY2

da skal læses

u2 -uv +v2 = σY2 , eller

(1/σY2)u2 -(1/σY2)uv + (1/σY2)v2 = 1

der så sammenholdes med ligningen for den roterede ellipse. Af korrespondencen mellem de tre koefficienter aflæses så de tre ligninger.


Svar #8
25. april 2011 af turk89 (Slettet)

#7

Ah, ja. Nu kan jeg følge din tankegang. :)

Til sidst laver du følgende nummer:

"[...] Heraf følger, at cos(2θ) = 0, dvs θ = π/4 , og endvidere, at

(1 - (b/a)2) / (1 + (b/a)2) = 1/2 , så (b/a) = 1/√3 , og endelig a = (√2)·σY [...]"

Hvad er det man kan konkludere ud fra det, og hvad er det egentlig du laver der?


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jeg har fundet halvakserne a og b og ellipsens rotationsvinkel θ for ellipsen

u2 -uv + v2 = σY2

udtrykt ved σY .


Svar #10
25. april 2011 af turk89 (Slettet)

#9

Hvorfor er det lige akkurat cos(2θ), der skal give nul for at finde rotationsaksen, og hvor kommer denne idé fra? Til sidst skriver du så: (1 - (b/a)2) / (1 + (b/a)2) = 1/2. Hvor har du det her fra?


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Fordi der indgår cos(θ)2 - sin(θ)2 = cos(2θ) og 2sin(θ)cos(θ) = sin(2θ) i ligningerne, når man kombinerer dem sammen på passende måde.

Ser man på de to ligninger

(cos(θ)2/a2 + sin(θ)2/b2) = 1/σY2

(sin(θ)2/a2 + cos(θ)2/b2) = 1/σY2

får man ved at trække de to ligninger fra hinanden

(cos(θ)2 - sin(θ)2)/a2 -(cos(θ)2 - sin(θ)2)/b2 = 0 , eller

cos(2θ)·(1/a2 - 1/b2) = 0

Det følger af en af de andre ligninger, at 1/a2 - 1/b2 ≠ 0 , hvorfor cos(2θ) = 0 .

Heraf følger, at θ = π/4, og dermed  sin(2θ) = 2sin(θ)cos(θ) = 1 , så vi får af de tre ligninger

(1/a2 + 1/b2) = 2/σY2 og

(1/a2 - 1/b2) = -1/σY2 .

Heraf fås

(a2 + b2)/(a2 - b2) = 2 , eller

(1 + (b/a)2) / (1 - (b/a)2) = 2 , hvoraf

(b/a)2 = 1/3


Svar #12
25. april 2011 af turk89 (Slettet)

#11

Tak for din gode forklaring.


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Velbekomme da.

Og Quantum beklagede endda i #2, at forklaringen i #1 var for lang :-)


Skriv et svar til: Opklarende spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.