Matematik

Sinus, Cosinus, Tangens

26. april 2011 af Gurlij (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg er lige forvirret over 1 opgave, hvor jeg enten skal bruge sinus, cosinus eller tangens formlen.

Jeg har en retviklet trekant, den ser sådan ud

B

                              

C                                            A

Lille a = 10 cm

Lille c = 21 cm

Så mangler jeg at finde lille b...

Og jeg skal også finde vinklerne.

Og jeg ved at vinkel c er = 90 grader

Så spørgsmålet er bare, hvordan jeg finder den ene side og de to vinkler?

Håber nogle kan hjælpe. Tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2011 af Anxyous (Slettet)

 Brug Pythagoras sætning til at finde b (der er ingen grund til at skrive 'lille' b, da du jo godt kan se forskel på b og B).

Så kan du selv bestemme, om du vil bruge cosinus, sinus eller tangens til at finde vinklerne - du skal bare have styr på, hvilke sider der indgår i hvilke sammenhænge.


Svar #2
26. april 2011 af Gurlij (Slettet)

Har brugt den sætning. Så får jeg b til 23,2 - men det kan da ikke passe? For b skal vel være mindre end c.


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2011 af Anxyous (Slettet)

 #2:

Det er fordi, du har brugt den forkert. Sætningen hedder:

a2 + b2 = c2 hvor c er hypotenusen. Hvis du skal finde en af kateterne, skal du isolere den fra ligningen. Du har bare beregnet b, som om det er hypotenusen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. april 2011 af BabseBritta (Slettet)

Mht. beregning af de øvrige vinkler, kan du jo bruge denne Sinus-formel til retvinklede trekanter:

sinA = a/c (dvs. de to sider)

Resultatet vil være lig sinA, men da vi er interesserede i A, trykker vi sin-1 på lommeregneren.

Dernæst kan vinkel B nemt beregnes (vinkelsum = 180 grader), og som tjek kan du bruge en af relationerne.


Svar #5
27. april 2011 af Gurlij (Slettet)

Tusind tak for svarene. Har fundet ud af det.


Skriv et svar til: Sinus, Cosinus, Tangens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.