Matematik

hjælp til mat... ?

27. april 2011 af sar94 (Slettet)

En funktion er givet ved forskriften

f(x) = 3x^5-8x^4+2x^3+5x^2-4x+7

a) Bestem monotoniforhold og ekstrema for f

b) Bestem tangenten til f gennem P(1,f(1)) og gør rede for at denne tangent har neop ét andet skæringspunkt med grafen for f.

Håber på jeres hjælp!! tusinde tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Hvad er dit eget bud på den her? Har du nogen anelser, gode ideer eller tanker til hvordan man starter?


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. april 2011 af peter lind

Find f'(x) og løs ligningen f'(x) = 0. Brug et CASværktøj til det. f'(x) har konstant fortegn mellem løsningerne og uden for løsningerne. Brug dette til at finde fortegnen for f'(x)

Tangentens ligning for en graf til f(x) i (x0, f(x0)) er y = f'(x0)(x-x0)+f(x0)

Sæt f(x) = ligningen for tangenten og løs den derved fremkomne ligning. Brug igen et CAS værktøj til det.


Svar #3
27. april 2011 af sar94 (Slettet)

Okay lad mig begynde med a)

f'(x) = 15 x^4-32 x^3+6 x^2+10 x-4

f'(x)=0     = -0.576, 1.731

??? Kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Det ser meget rigtigt ud.. Nu ved du, at der enten er lokalt minimum, maximum eller en vendetangent for f(x), når x = -0,576 og 1.731. Har du hørt begrebet "monotonilinje"?


Svar #5
27. april 2011 af sar94 (Slettet)

tjo lidt, men har aldrig rigtig benyttet det desværre. Og da opgaven skal afleveres elektronisk skal jeg jo ikke få brug af den?


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Det skal du da. Monotonilinjen er ret basal når man snakker om monotoniforhold, da det bruges til at bakke en påstand om minimum/maximum op. Så må du ind og lege i paint :)

Kender du baggrunden og hvordan man udfylder en monotonilinje?


Svar #7
27. april 2011 af sar94 (Slettet)

Vi må ikke gøre det på den måde... det må vi virkleig ikke...

Så jeg har prøvet at regne det og jeg får:

funktionen er voksende for x€ ]-uendligt:-1.067]

funktionen er aftagende for x€ [-1.067: uendligt]

Er det rigitgt... men hvad er ekstrema så? Hvordan kan jeg regne det?


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Det er jeg ikke enig i. Det vil du også kunne se, hvis du tegner grafen.

funktionen er voksende for x€ ]-uendligt:-1.067] - det er jeg enig i

funktionen er aftagende for x€ [-1.067: uendligt] - det er jeg uenig i.

Du har vist glemt at indsætte et tal større end 1,731 for at se om den ikke vokser efter x = 1,731.

Derudover bør du huske at bruge de rigtige tal. -0,576 og ikke -1,067 :)


Svar #9
27. april 2011 af sar94 (Slettet)

okay så må den anden være:

funktionen er aftagende for x€ [-1.031:1.443] og er voksende for x€[1.937:uendligt[

håber virkelig det er rigitgt! jeg gjorde ihvert fald det du bedte mig om


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Du bliver ved med de forkerte tal?

Dine 0-punkter var -0,576 og 1,731. Hvor får du -1.031 og 1.443 fra?


Svar #11
27. april 2011 af sar94 (Slettet)

Jamen jeg har skrevet :

solve(f'(x)≥0,x) 

og her får jeg det her resultat: RealRange(-1.067, ∝)

???? >Det er hvad mit program skriver til mig! 


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. april 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Kære Sara. Ro på ;)

Du skrev i indlæg #3 at f'(x) = 0 for x = -0,576 og x = 1,731. Dermed ved du, at der må være ekstremaer eller vendetangenter for f(x) når x = -0,576 og x = 1,731.

Ved at indsætte et tal mindre end -0,576 istedet for x i f'(x) får du et resultat med et fortegn. Det fortegn skal du kigge på.

Dernæst indsættes et tal mellem -0,576 og 1,731 istedet for x i f'(x). Resultatet har et fortegn som du skal gemme.

Tilsidst indsætter du et tal over 1,731 istedet for x i f'(x). Se på fortegnet.

Læg mærke til at det KUN er fortegnet vi er på udkig efter. Selve tallet er i og for sig ligegyldigt.

Jeg aner ikke, hvad dit program laver. Men når det spytter totalt irrelevante tal ud bør du stoppe op og lige tænke en ekstra gang.


Skriv et svar til: hjælp til mat... ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.