Matematik

Parabel og toppunkt

01. maj 2011 af antonsen90 (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej alle sammen

Jeg har en opgave, som jeg har vendt og drejet tusind gange uden at blive klogere. 

Det lyder: f(x)=x2−7x+16

f(8)= 82-7*8+16 = 24

Bestem parablens toppunkt 

Jeg har beregnet diskriminanten, men jeg får det hele tiden til at give minus. Jeg siger, at a=7, b=16 og c=24

Hvis diskriminanten giver minus, kan man så finde toppunktet??


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Parablen har da et toppunkt uanset diskriminantens fortegn? Det er rødderne der er afhængige af, at diskriminanten er 0 eller derover :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Derudover er a = 7, b = 16 og c = 24 forkert. 24 har intet med a, b eller c at gøre.

f(x) = ax2 + bx + c


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. maj 2011 af ramme2 (Slettet)

Negativ diskriminant er ikke noget problem når du beregner toppunkt. Det betyder blot at grafen f(x) ikke har noget skæringspunkt med x-aksen.  


Svar #4
01. maj 2011 af antonsen90 (Slettet)

#2, Jeg  forstår ikke, hvad du mener. Hvordan skal jeg bruge x som konstant???


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

x som konstant? Der står 1*x2. De har bare fjernet 1'tallet. Såfremt der ikke var noget a (a=0) så var ligningen ikke af 2. grad.

Hvis nu ligningen var på formen f(x) = ax2 + c, så måtte du heller ikke bare skubbe det hele en gang. Så er b = 0 og diskriminanten skal regnes ud fra dette b. Konstanterne holder den "position" som de har i den normale andengradsligning.


Svar #6
01. maj 2011 af antonsen90 (Slettet)

 Okay, mange tak, nu forstår jeg det!


Skriv et svar til: Parabel og toppunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.