Matematik

hejsa .

10. maj 2011 af supergetrud (Slettet)

Hejsa :-) Nogen som kan hjælpe med følgende opg:

Sukker opløses i vand således, af den uopløste mængde aftager eksponentielt med tiden. En sukker mængde på 50 kg ønskes opløst og efter 5 timer er der 20 kg sukker , der stadig  uopløst. Hvor længe varer det inden 90& af sukkeret er opløst?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2011 af NejTilSvampe

Sukker opløses i vand således, af den uopløste mængde aftager eksponentielt med tiden.

y er uopløst sukker

y' = -k*y => y = C*e^-k*t

En sukker mængde på 50 kg ønskes opløst og efter 5 timer er der 20 kg sukker , der stadig uopløst.

sæt y(0) = C = 50 , og sæt så y(5) = 50*e^-k*t = 20 , og løs mht. k.


Svar #2
10. maj 2011 af supergetrud (Slettet)

hvad er det for en formel


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. maj 2011 af NejTilSvampe

 okay brug  y = b*a^x

du ved y(0) = 50 , og y(5) = 20  


Svar #4
10. maj 2011 af supergetrud (Slettet)

hvad betyder det der, e^


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

e = eulers tal.

e^ = eulers tal opløftet i noget. Du ved godt hvad det vil sige at opløfte, ikke?


Svar #6
10. maj 2011 af supergetrud (Slettet)

Jo


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Så er e^ lige til. e er en konstant, og du har den med garanti et sted på din lommeregner.


Svar #8
10. maj 2011 af supergetrud (Slettet)

hvad skal e opløftes med?


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Det er i og for sig ligegyldigt i den her opgave.  NejTilSvampe redegjorde bare for teorien bag, men det forvirrede tilsyneladende mere end det gavnede :)

Start forfra:

f(x) = b*ax er den form, som din søgte funktion er på. Du har 2 punkter: (0;50) og (5;20). Prøv at slå eksponentialfunktion op i din teoribog. Der er som regel et eksempel der fortæller, hvordan du beregner funktionen, dvs. a og b, ud fra 2 opgivne punkter.


Svar #10
10. maj 2011 af supergetrud (Slettet)

Nå okay, mange tak :-)


Skriv et svar til: hejsa .

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.