Matematik

Hjælp søges!

13. maj 2011 af benjaminjensen1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle! 

Jeg søger hjælp til denne opgave, da jeg ikke selv kan løse den :/

Ville blive rigtig glad, hvis nogle kunne hjælpe :)

Her er opgaven:

Det radioaktive stof strontium 90 henfalder, så der efter et år er forsvundet 2,45 procent af stoffet.

Et laboratorium indkøber 7 g af stoffet i 2004.        

a) Bestem, hvor mange gram der er tilbage efter 2 år.

b) Indfør passende betegnelser, og opskriv et matematik udtryk, der beskriver, hvor mange gram radioaktivt stor, der vil være tilbage efter et givet antal år.

c) Bestem, hvor mange år der går, før der er mindre en 1 g tilbage af stoffet.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2011 af emul0c

Givet at det forsvinder lineært med 2,45 procent om året, så vil virksomheden have efter:

1 år: 7 * (1 - 2,45%) = 6,83
2 år: 6,83 * (1 - 2,45%) = x
3 år: x * (1 - 2,45%) = y
4 år: y * (1 - 2,45%) = z

Osv.

En matematisk formel ville svare til: x * (1 - 2,45%)^n. Hvor N er antallet af år.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. maj 2011 af emul0c

Og x selvfølgelig er mængden til at starte med - i dit tilfælde 7 gram.


Svar #3
13. maj 2011 af benjaminjensen1 (Slettet)

hvad står x, y og z for? Der i efter 2 år og efter 3 og efter 4? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. maj 2011 af emul0c

Det er blot fordi jeg ikke gad regne det ud :-)

Regn ud hvad x er i år 2, det sætter du så ind i år 3 og regner det næste ud osv.


Svar #5
13. maj 2011 af benjaminjensen1 (Slettet)

 og hvad med opgave c? :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. maj 2011 af emul0c

Der bruger du den formel som jeg skrev:

7g * (1 - 2,45%)n = 1g.

Så skal du blot isolere og finde n. Det kan du finde i din formelsamling.

Men er noget med:

7g * (1 - 2,45%)^n = 1g
<=>

(1 - 2,45%)^n = 1g / 7g

osv.


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#1

Det kalder man nu eksponentielt henfald, og du benytter jo en eksponentialfunktion til at udtrykke henfaldet. Der er netop ikke tale om, at det forsvinder lineært.


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. maj 2011 af emul0c

#7

Sorry - forkert ordvalg. Mente at den faldt med en konstant rate på 2,45% :-)


Svar #9
15. maj 2011 af benjaminjensen1 (Slettet)

 er udregningerne ikke stadige rigtige?


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. maj 2011 af mathon

...brug derfor

                                  m(t) = (7 g) ·0,9755t

                                             (1 g) = (7 g) ·0,9755t

                                  0,9755t = (1/7)

                                  log(0,9755)·t = log(1/7)

                                  t = log(1/7) / log(0,9755) = ln(1/7) / ln(0,9755)     som er nemmest på TI-89


Skriv et svar til: Hjælp søges!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.