Psykologi

Determinisme og identitet

26. maj 2011 af Blabla66 (Slettet)

Nogle der meget kort og præcis kan forklarer determinisme og hvilken indflydelse det har på vores identitet?

Tak :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
26. maj 2011 af FuzzPanda (Slettet)

Determinisme er når man har det synspunkt at universel kausalitet, dvs. alt i fremtiden (hændelser, begivenheder) er fastlagt på forhånd ud fra udgangspositionen. Typiske eksempler på determinisme er fysisk determinisme, hvor de fysiske love sammen med begyndelsesbetingelser bestemmer fremtid (og fortid) og så psykologisk determinisme, hvor psykologiske lovmæssigheder sammen med tidligere oplevelser fx i barndommen er bestemmende for en persons adfærd.

Fandt det i mine noter for filosofi (Of all places!) jeg håber de er til hjælp =)


Svar #2
26. maj 2011 af Blabla66 (Slettet)

Okay. Tak!

Så en determinist mener at alt er forudbestemt? og en ikke-determinist mener at ens identitet godt kan ændre sig?

Btw.. har du også nogle noter om paradigmeskiftet fra determinisme --> ikke determinisme.? Det skulle være noget med at  Freud, Mahler og winnicot er determinister, og så sker der et paradigmeskift hvor Erikson, Stern og Sommer er ikke-determinister.


Brugbart svar (2)

Svar #3
27. maj 2011 af FuzzPanda (Slettet)

Lad mig sige det sådan her:
Ifølge et deterministisk syn må to systemer der er identiske på ét tidspunkt også være identiske på alle senere tidspunkter. Der hersker derimod ikke noget krav om, at de skal have vært identiske på alle tidligere tidspunkter.

Ikke-determinister mener derimod to forskellige systemer kan ændre sig, der er måske en statistisk chance for at de er ens, men det betyder ikke at de vil være det.
Det er lidt som at sige: Determinisme vs. den frie vilje (ikke-determinisme)

Determinister mener vi gør alt af en årsag, vi har ingen fri vilje, den frie vilje er en illusion. Altså er din identitet egentlig ikke din, den er forudbestem og forårsaget af ting i dit liv. Du har ingen fri vilje og kan derfor ikke vælge "Jeg vil være... Punker!" eller "Jeg vil behandle andre med respekt", det er allerede blevet besluttet for dig af ting i dit liv. (Sådan mener jeg i hvertfald det hang sammen, det er nok en god ide hvis du dobbelttjekker det et sted)

Hvad angår paradigme skiftet, så er jeg bange for jeg ikke kender noget til det. Som sagt har jeg kun haft om determinisme i filosofi, ikke i psykologi, desværre  =(

Har du tænkt på at få fat i en bog om emnet? Jeg har en veninde der lånte en til sin filosofi opgave for nogle måneder siden på biblioteket  =D


Svar #4
27. maj 2011 af Blabla66 (Slettet)

Tak :) har overvejet det ja, men det er ikke noget jeg skal bruge VILDT meget, så ville bare se om jeg kunne få et overblik over det uden at gå på biblioteket

Faldt over Albert Banduras teori "reciprok determinisme" som siger at både personlighed og samfund har betydning for ens adfærd. Personligheden hos et individ vil f.eks. reagere på en given situation fra omverdenen, hvilket vil få ens adfærd til at ændre sig, og det vil efterfølgende fremkalde en reaktion hos omverdenen osv.

Betyder det så at han er ikke-determinist, vil du tro?
 


Brugbart svar (3)

Svar #5
27. maj 2011 af FuzzPanda (Slettet)

Det kender jeg godt. Hvorfor vade hen efter en bog, når man har hele verden på sin laptop ^__^

Okay, så vi taler Bandura nu? Eeep, så bevæger vi os jo ind i kognitive teorier.
Okay, lad mig lige "rante" lidt og se om jeg kommer med noget klogt...

Det reciprok determinisme egentlig går ud på er at personer, omgivelser og adfærd gensidigt påvirker hinanden. Så det er egentlig ikke at en persons adfærd besluttes af de andre faktorer, men at de 3 faktorer fungerer som et system hvor de alle påvirker hinanden i større eller mindre grad.

Desuden ved jeg at det var Bandura der pointerede at Skinner´s determinisme teori ikke holdt stik. Hvis alle var påvirket udelukkede af ydre faktorer og ikke havde fri vilje, ville en persons personlighed jo konstant ændre sig.

Noget Bandura mente beviste hans teori var, at mennesket er i stand til at tænke over sine handlinger og sig selv.

Reciprok= Reciprocal= Gensidigt/Indbyrdes  (Yay for os sprog nørder!)
Determinisme = Determine = Beslutte

Reciprok determinisme = Gensidigt besluttet

Så Bandura er nok lige så ikke-deterministisk som en kurvfuld hundehvalpe er nuttede.
... altså meget.

Ey, det her er faktisk god øvelse til min psykologi eksamen. Det er næsten mig der bør takke dig =D


Svar #6
27. maj 2011 af Blabla66 (Slettet)

Okay, godt så havde jeg forstået det rigtigt!

Hehe det da bare dejligt vi begge to kan få noget ud af det :D


Brugbart svar (2)

Svar #7
28. maj 2011 af klotte (Slettet)

man kan vel bare kalde ham socialdeterminist ;)


Skriv et svar til: Determinisme og identitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.