Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Outsourching or not?

27. maj 2011 af abekattencph91 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Skal op i EØ til mundtlig eksamenen her, og sidder og kigger på lidt opgaver i den sammenhæng. Er meget i tvivl om følgende...

Ecco, En skovirksomhed, undersøger mulighederne for at lancerer en nymodel sko med specielle effekter på foden. Der angives følgende omkostninger ved opstart:

2 mio DKK til rapport

1 mio DKK til øgede salgskanaler

3 mio DKK til øget produktionsapperat

Der antages følgende indtjenningsmuligheder

500.000kr det første år, herefter en stigning på 25-30% de næste 5 år. for at stabiliserer sgi i 5-6 år

for at slutteligt at gå mod 0 de sidste 8 12 år..

Hvordan griber jeg det an?


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. maj 2011 af ramme2 (Slettet)

Dette er en investeringskalkyle hvor du skal beregne om de fremtidige indbetalinger er lige så store omkostningerne der i dette tilfælde er på 6 mio kr i år 0.

For at undersøge hvor store de fremtidige indbetalingerne er skal du have en kalkulationsrente for de fremtidige indbetalinger. Disse fremtidige indbetalinger ganges med en diskonteringsfaktor, der er afhængig af kalkulatiosrentens størrelse. Formlen for diskonteringsfaktoren er   (1+r)-n  = 1/(1+rn)        n er det pågældende år.  Der forventes indbetalinger i 19-22 år og r =kalkulationsrenten. Hvis du for eksempel gerne vil beregne diskonteringsfaktoren for det tredje år n =3 og kalkulationsrenten er 6%, får du en diskonteringsfaktor der er                      D = (1+0,06)-3 = 0,704961. For at finde indbetalingen i år 3 der er på lad os sige 800.000 kr så får du en indbetaling når den ganges med diskonteringsfaktoren på 800.000kr * 0,704961 = 563.969 kr.  

Det lyder måske som et kæmpe arbejde, men meningen er at du skal opstille beregningerne i et regneark og kan du det, er arbejdet ikke så stort.

Der er flere variable i din opgave. Der er først og fremmest kalkulationsrenten. Derefter er der stigningen i indbetalinger pr år der kan variere mellem 25-30%. Så er der antallet af indbetalingsår der kan variere mellem 19 - 22 år. Det er vigtigt at du definerer og opstiller forudsætningerne i din opgave.


Skriv et svar til: Outsourching or not?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.