Matematik

bevis for fordoblingskonstant.

27. maj 2011 af littlej (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!
Jeg har et par spørgsmål til beviset for fordoblingskonstanten: T2=log (2)/ log (a)
Det er ved første step jeg er lost. Hvordan kan 2*y1=y2
 y2 kan vel kun være det samme som y1*2 i en liniær forskrift.?
Jeg kan simpelthen heller ikke se, hvorfor y2= y1*a^x2-x1

Det er fra følgende bevis:
y1*a^x2-x1=y2
y1*a^x2-x1=2*y1    *(hvorfor er 2*y1 det samme som y2?)
Y1 går ud med hinanden på begge sider.
a^x2-x1=2                '
Jeg bruger regneregel:
log (a^x)= x*log (a)
x2-x1*log (a)= log (2)
x2-x1 er defineret som fordoblingskonstanten/  *(hvordan kan dette formuleres rigtigt?)
t2=log (2)/ log (a)

Help me please!
 


Svar #1
27. maj 2011 af littlej (Slettet)

 wubs my bad... Det er  B niveau ikke A niveau.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der er givet en eksponentielt voksende funktion y = b·ax , og man søger at bestemme ændringen Δx , der får funktionsværdien til at blive fordoblet, dvs

y = b·ax+Δx = 2·b·ax  .

Det ses heraf, at Δx er bestemt ved

aΔx = 2 , og dermed

Δx = T2 = ln(2) / ln(a) = log(2) / log(a)


Svar #3
27. maj 2011 af littlej (Slettet)

#2
Det var en noget enklere måde, at føre beviset på.
Men jeg er stadig i tvivl om de forskellige ting, jeg har skrevet ovenfor :(


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

I din fremgangsmåde er 2y1 = y2 , fordi man jo søger at bestemme x2, så at y(x2) = 2·y(x1)


Svar #5
27. maj 2011 af littlej (Slettet)

 Men forskriften er jo y=b*a^x.
så gælder det vel ikke at 2*y1=y2, så er det vel en liniær forskrift man snakker om, er det ikk?


Brugbart svar (1)

Svar #6
27. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Der er ikke tale om en lineær forskrift, men om en eksponentiel forskrift. y1 og y2 er funktionsværdierne til de to forskellige x-værdier x1 og x2. Opgaven her går ud på at finde sammenhængen mellem x1 og x2, således at y2 = 2·y1 . Indsætter man denne betingelse i forskriften for y, finder man den søgte sammenhæng mellem x1 og x2, nemlig

x2 - x1 = Δx = T2 = log(2) / log(a)

Det vil sige, at hvis vi har fundet funktionsværdien for x-værdien x1, og forøger vi x-værdien med
Δx = log(2) / log(a) , får vi en ny x-værdi x2 = x1+Δx , og for denne x-værdi er funktionsværdien præcis det dobbelte af funktionsværdien hørende til x-værdien x1 . Det er det, der ligger bag ved at kalde tallet
T2 = log(2) / log(a) for funktionens fordoblingskonstant. Det er den ændring i argumentet x, der skal til for at fordoble funktionens værdi y.


Svar #7
27. maj 2011 af littlej (Slettet)

 #6
Jeg tror vi snakker lidt forbi hinanden :)
Jeg er med på det er eksponentiel funktion. Jeg er bare ikke med på at man kan sige at 2*y1= y2
Fordi y vokser med en fast procentvækst. Kan 2*y1 vel heller ikke være= y2. 

Er det ikke udelukkende i en liniær funktion at man kan sige 2*y1=y2? det kan godt være jeg snakker helt sort :(

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Prøv at genlæse forklaringen i #6 langsomt. Det lader til, at du ikke har forstået begrebet fordoblingskonstant.

y1 og y2 er funktionsværdierne til to forskellige x-værdier x1 og x2. Man finder så den sammenhæng mellem x1 og x2, der bevirker, at y2 = 2·y1 .


Svar #9
27. maj 2011 af littlej (Slettet)

 Der var den... Jeg er med nu! 


Skriv et svar til: bevis for fordoblingskonstant.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.