Dansk

A - mundtlig- fiktion

06. juni 2011 af absoultly (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej... jeg har lavet en liste over hvad man evt kan komme ind på, hvis det er VÆSENLIGT ! ...

er der nogen som har noget mere / rettelser ?

Novelle –Fiktion
• Præsentation – forfatter, titel, udgivelsesår, novellesamling
• Genre og tema
o Motiv: rejsemotiv, trekantsmotiv, genrationskonfliktmotiv
• Trekant: følelsesmæssigt tema, konflikt: stærke følelser som had, kærlighed
• Rejsemotiv: udviklingstema
• Generationsmotiv: identitetsdannelse og følelsesmæssig løsrivelse
• Komposition:
o Flashback
o Kronologisk
• Sproglige virkemidler:
o Ordenes sammenhæng – semantisk skema
o Formelt / uformelt (s. 110)
o Ordklasser
• Udsagnsord (verber)= handling
• Tillægsord (adjektiver) = beskrivelse, følelsesladet
• Navneord (substantiver) = saglighed
o Vinduesrudesprog – almindeligt, let tilgængeligt
o Syntetisk: hypotagme (bisætninger), lange sætninger, papirord,
o Analytisk: simpelt, paratagme, ingen papirord,
o Punktumsprog Meget analytisk.
• Stilistik
o Sammenligning: stråle som en sol
o Metafor: Liver er en rejse, billedligt udtryk
o Personifikation: Manden med leen (døden)
o Besjæling: himlen smilte, bølgerne hvilte, (indre egenskaber overføres)
• Sproghandlinger
o Informerende: informerer /fortællende
o Regulerende: ændre handling eller adfærd – direkte/indirekte
o Selvfremstillende: udtrykker sine holdninger, vurderinger
• Fremstillingsformer, vekslen herimellem skaber variation i teksten og bestemmer fremstillingens tempo og rytme. :
o Beskrivelse
o Replikker
o Beretning – tilbageblik og fortælles i datid (bagudsyn), høre personernes replikker som de falder (medsyn)
o Refleksion
o Forfatterkommentarer
• Fortællertype
o Jeg fortælleren – subjektiv, kommenterer sin beretning. Pålidelig?
o 3. Persons fortæller – alvidende fortæller, personbunden,



• er "overemnerne"

o er "undemnerne"
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. juni 2011 af JJ-cool (Slettet)

uha tror du skal systematisere og organisere, så du kan lave en fokuseret og disponeret fremlæggelse


Svar #2
06. juni 2011 af absoultly (Slettet)

 Ja, men det er jo det jeg skriver... dette er ting man KAN komme ind på hvis det var relevant... 


Skriv et svar til: A - mundtlig- fiktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.