Matematik

udled differentialkvotienten

07. juni 2011 af studerende20 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej jeg skal udlede differentialkvotienten for kvadratrod af x (håber i kan se det for jer)

Jeg sidder nu og skriver mine dispositioner, og er kommet i tvivl om, hvorfor man gør følgende

= x0+h-x0 / h * (kvadratrod af x0 + h + kvadratrod af x0) 


= 1 / kvadratrod af x0 + h + kvadratrod af x0 

Altså hvorfor er det at der lige pludselig står 1 øverst, jeg er klar over at man jo ikke kan dividere med 0, men hvorfor skriver man så bare 1 , håber i vil hjælpe :) 
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2011 af mathon

se


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. juni 2011 af Walras

Du har glemt at forkorte ud i nævneren.

Differenskvotienten skrives:

a=[f(x0+h)-f(x0)]/h,

så hvis du vil bevise, at f(x0)=kvrod(x0) => f'(x0)=1/(2*kvrod(x0), skal du indsætte f(x0) i tælleren, så

a=[kvrod(x0+h)-kvrod(x0)]/h

Nu kan du så forlænge brøken med kvrod(x0+h)+kvrod(x0), så

  =[(kvrod(x0+h)-kvrod(x0))*(kvrod(x0+h)+kvrod(x0))]/(h*(kvrod(x0+h)+kvrod(x0))

Benyt nu din kvadratsætning, så du får

 =[x0+h-x0]/(h*kvrod(x0+h)+kvrod(x0))

Forkort med x0 i tæller, da de går ud med hinanden

 =h/(h*kvrod(x0+h)+kvrod(x0))

Du kan da også dividere h op i h, så får du

 =1/(kvrod(x0+h)+kvrod(x0)) --> 1/(2*kvrod(x0)) for h -->  0

Q.E.D.


Svar #3
07. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

 Tak skal i have, men jeg har lavet beviset - jeg var bare kommet til det punkt hvor der stod h øverst som jo er lig med nul, og det jeg bare ville høre var, hvorfor man så skrev 1 


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. juni 2011 af Walras

#3 Jeps. Du kan se hvorfor i #2. Du har glemt at forkorte h i tæller og nævner ud med hinanden. Husk på, at

h/h=1 ligesom 2/2=1.


Svar #5
07. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

 Jamen er h ikke lig med 0 .. og 0/0 er 0 ? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. juni 2011 af Walras

Du skal lade h "gå imod" 0, men det skal du først gøre, når du har forkortet ud med h'erne. Kig i #2, der er det gjort. h er naturligvis ikke 0 til at starte med (det ville være meget uheldigt, idet vi da ville dividere med 0, som er en dødssyn i matematik), det kan du se, hvis du tegner, hvad du laver. :-)


Svar #7
08. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

 Jamen er det ikke noget med at man siger i andet trin , at man ikke kan lade det gå mod nul da man ikke kan dividere med 0 ?? så er h da nul er det ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. juni 2011 af Walras

Nej, det siger du absolut ikke. Hvis du ikke kan lade h gå imod 0, da vil der ikke være en grænseværdi, hvorfor differentialkvotienten slet ikke vil være defineret. Men nu ved du jo tilfældigvis, at den er defineret, så der skal være en grænseværdi, og grænseværdien for differenskvotienten med h gående mod 0 er differentialkvotienten.

=1/(kvrod(x0+h)+kvrod(x0)) Hertil kan du forkorte og SÅ lader du h gå imod 0.

--> 1/(2*kvrod(x0)) for h --> 0


Svar #9
08. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

 hah okay, det siger jeg ikke :-p forresten gælder der så det sammen for 1/x, hvor den ændrer sig fra at stå -h = -1 .. 


Skriv et svar til: udled differentialkvotienten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.