Matematik

differentialkoefficienter

10. juni 2011 af yasa10 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej alle

jeg er igang med at udlede sin´(x) = cos(x)

i udledningen er der følgende

2/h* cos(x+h/2)sin(h/2) hvorefter jeg dividere med 2/h. Her har jeg to spørgsmål:

1) skal jeg dividere cos(x+h/2)sin(h/2) med 2/h eller kun sin(h/2)

2) i det bevis jeg har fået af læreren står der noget om at sin(h/2)/2/h er gående mod 1 for h gående mod 0, hvorfor? og hvordan? jeg kan ikke rigtig forstå det.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2011 af AMelev

1) Iflg. regningsarternes hierarki er * og / ligeværdige, så den ene har ikke forret for den anden.
(a*b)/c =a/c*b = a*b/c - du bestemmer altså selv - og så er det, du vælger at dividere sin(h/2) med h/2, fordi det kan man vise hvad er - pkt. 2)

2) Egentlig lyder den sin/x ->1 for x -> 0, hvis du så i dit udtryk sætter x = h/2, kan du bruge den, da x = h/2 -> 0, når h ->0

Det er ikke sikkert, I har vist den, men hvis du indtaster grænseværdien for sin(x)/x for x -> 0, i dit CAS-værktøj, får du resultatet 1.

Beviset kan du se i vedhæftede fil.

Vedhæftet fil:Diff. af trig. fu..pdf

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. juni 2011 af SuneChr

# 1  vedhæftet:  Hvorfor hedder differentiationsreglen om sammensat funktion, stripteasereglen?

Måske har jeg ikke været nok på natklub? 

Hvad gør dannebrogsflagene?


Svar #3
10. juni 2011 af yasa10 (Slettet)

oki nu er jeg ikke helt sikker på om man dividere med 2/h eller h/2.

Problemet er bare at da vi gennemgik beviset var det ret hurtigt så ved ikke om jeg fik skrevet rigtigt af tavlen.

2/hcos(x+h/2)sin(h/2) det er sådan det ser ud, så skal jeg så dividere med 2/h? i det bevis jeg har står der h/2. hvad er det rigtige?


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. juni 2011 af AMelev

Til #2 Det blev den døbt for mange år siden af nogle teknikumstuderende, fordi man starter udefra og "afklæder" lag efter lag, indtil x står helt "nøgen".
Flagene signalerer bare, at man har nået (del)målet - det er da værd at fejre, ikke?

Til #3 Du skal IKKE dividere med h/2 - h står allerede i nævneren.

2/hcos(x+h/2)sin(h/2) Her står en brøk: [2·cos(x+h/2)·sin(h/2)]/h. Den forkorter du med 2 og får så

[cos(x+h/2)·sin(h/2)]/[h/2], dvs. at tælleren skal divideres med h/2 og der vælger du så at det sin-faktoren, der skal divideres med h/2.


Svar #5
10. juni 2011 af yasa10 (Slettet)

tak for hjælpen :D


Skriv et svar til: differentialkoefficienter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.