Matematik

Numerisk værdi

14. juni 2011 af aaaa202 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Driller mig altid meget. Hvordan skal jeg finde y i ligningen:
l b-ay l = c * e^-ax
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2011 af peter lind

Der er kun en løsning hvis c ≥ 0

Hvis dette er tilfælde  kan ligningen omskrives til b-ay=c*e-ax eller ay-b = ce-ax


Svar #2
14. juni 2011 af aaaa202 (Slettet)

 c kan være alle reelle tal og det kan b og a også. Burde jeg nok have skrevet.


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juni 2011 af peter lind

Det kan godt være: men hvis c < 0 er der ingen løsninger.


Svar #4
14. juni 2011 af aaaa202 (Slettet)

 hmm så jeg har nok gjort noget galt, for jeg skal bevise, at den fulstændige løsning til differentialligningen dy/dx - ay = b er y = b/a + c * e^-ax
Man får:
dy/dx - ay = b
=>
Integ(1/(b-ay)dy) = Integ(1dx)
=>
-1/a * lnlb-ayl = x + c
=>
lnlb-ayl = -ax - ac
=>
lb-ayl = e^(-ax-ac) = e^-ax * c ,hvor c=e^-ac
Heraf kan jeg godt se, at c ikke kan være under 0, men man må da gå ud fra, at c i den fuldstændige løsning også gælder for negative værdier? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. juni 2011 af peter lind

Du har en fortegnsfejl. Det bliver ∫1/(b+ay) dy

Ellers Når du hæver det numeriske tegn  svarer det blot til at du nu tillader c at blive negativ.


Svar #6
15. juni 2011 af aaaa202 (Slettet)

 Ja, jeg har en fortegnsfejl. Men det er faktisk i selve diff. ligningen: dy/dx + ay = b,
så man får:
Integ(1/b-ay dy) = Integ(1dx) og problemet vedbliver. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. juni 2011 af mathon

                 y = (b/a) + (±C1)·e-ax  =  (b/a) + C·e-ax                      C = ±C1


Skriv et svar til: Numerisk værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.