Matematik

faktoropløsning

15. juni 2011 af studerende20 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej med jer :-)

Jeg skal op i mat B mundtlig på fredag, og er i gang med at færdiggøre mine dispositioner..
Jeg har et spørgsmål, hvor hovedoverskriften er Polynomier, her skal jeg gøre rede for andengradspolynomiets graf, samt lave beviset for faktoriserig af andengradspolynomiet.
Jeg har tænkt mig at komme med et par eksempler efter jeg har lavet mit bevis, jeg vil gerne kunne vise, hvordan man finder rødder ud fra formlen for faktoropløsningen..

Hvis jeg har et eksempel.. f(x)= 3*(x+3)(x-5)    er rødderne her så -3 og -5 ?

Håber i vil hjælpe

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2011 af peter lind

Ja det er de. Hvis du sætter de tal ind i funktionsudtrykket får du 0.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Nej, rødderne er -3 og 5 . Faktoriseringen er jo på formen a·(x -r1)·(x -r2) , hvor r1 og r2 er rødderne.

Se i øvrigt din egen marathontråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1039521 , hvor det emne blev tærsket igennem.


Svar #3
15. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

Okay vores lærer sagde bare, at vi bare skal kunne være i stand til at aflæse hvad rødderne er ud fra en faktoropløsning, men hvad mener i med at , hvis jeg sætter de tal ind i udtrykket, at det så giver 0 ? hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Rødderne er jo de værdier af x, der tilfredsstiller ligningen a·(x -r1)·(x -r2) = 0 . Benyttes nulreglen her,
hvor a ≠ 0, ses, det, at x = r1 eller x = r2 .


Svar #5
15. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

Altså det der menes med at det skal give 0, er at man kan gøre følgende f(x)=3*(3-3)(5-5) = 0

Er det i mener med at sætte rødderne -3 og 5 med 0  , så det giver 0 , men vil du forklare igen, hvorfor man skal sætte de tal ind i funktionen , og hvorfor det skal give 0 :s


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Et polynomium er en funktion f(x) , hvis forskrift viser, hvorledes funktionsværdien f(x) kan beregnes for en given værdi af x . Polynomiets rødder er de værdier af x, der opfylder ligningen f(x) = 0 . Når man derfor sætter en rod ind som værdien for x i polynomiet, beregnes værdien 0 for polynomiet. I tilfældet med polynomiet

f(x) = 3·(x+3)·(x-5)

er -3 og 5 rødder, fordi f(-3) = 3·(-3+3)·(-3-5) = 0 , og f(5) = 3·(5+3)·(5-5) = 0 .


Svar #7
16. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

Okay mange tak!

Når man sætter f(x)=0 finder man så rødderne eller hvad :-) tak for forklaringen ellers, det var til at forstå


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, som nævnt mange gange nu, er rødderne i et polynomium f(x) løsningerne til ligningen f(x) = 0 .


Svar #9
16. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

Ja jeg blev bare forvirret af f(x)=0 , for når man fx differentirer og derfeter sætter f' (x) = 0 så er det da også for at finde rødderne??


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, men der finder man jo rødderne for en helt anden funktion, f'(x) .


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. juni 2011 af mathon

så du har

                          f(x) = ax2 + bx + c = a(x+(b/(2a))2 + (-d/(4a))           a≠0

                          f '(x) = 2ax + b

i toppunktet har du vandret tangent
hvilket kræver
                          f '(xo) = 2axo + b = 0
dvs
                                      xo = -b/(2a)     hvilket er toppunktets 1.koordinat
toppunktets 2.koordinat findes ved at indsætte 1.koordinaten i
udtrykket
                         f(x) = a(x+(b/(2a))2 + (-d/(4a))
hvoraf
                         f(x) = a(-b/(2a)+(b/(2a))2 + (-d/(4a)) = 0 + (-d/(4a) = -d/(4a)

Toppunktets koordinatsæt er således

                        T = (-b/(2a) ; -d/(4a))            a≠0
 


Skriv et svar til: faktoropløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.