Matematik

faktorisering

13. juni 2011 af studerende20 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa :-)

Jeg er i gang med at forberede mig til min mundtlige eksamen i mat B, men er blevet i tvivl om følgende..

Mit spørgsmål lyder : Gør rede for andenradspolynomiets graf samt for faktoriseringen af andengradspolynomier

Jeg har fint styr på dette, men er dog i tviivl om, hvad jeg ellers kunne komme ind på mht faktoriseringen, da jeg synes, at det ville være lidt mærkeligt, hvis man blot laver beviset uden at forklare det nærmere..

Er der nogen der har nogen forslag til hvad jeg kunne inddrage mht faktoriseringen ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2011 af Saraphim (Slettet)

Prøv at give os din disposition for emnet som den ser ud nu, så vil vi kunne se, om vi synes, der mangler noget.


Svar #2
13. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

Altså jeg har startet med at forklare grafen for en andengradsligning - altså her kommer jeg ind på a,b,c - og d betydning for grafen .. Herefter vil jeg udføre beviset for faktorisering, altså hvor jeg beviser at ax^2+bx+c=a(x-x1)(x-x2)

Men jeg synes bare, at der mangler noget mht faktoriseringen.. Jeg kunne selvfølgelig lave et eksempel for, hvordan jeg faktoriserer, men hvad ellers :s


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juni 2011 af Saraphim (Slettet)

Et eksempel hvor du faktoriserer er en rigtig god idé, og så kunne du jo samtidig vælge et eksempel hvor du kunne aflæse rødderne ud fra faktoriseringen.


Svar #4
13. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

Jeg ved ikke helt, hvad du mener med, at aflæse rødderne ud fra faktorisering. Vil du gorklare det nærmere :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. juni 2011 af Saraphim (Slettet)

x2 - 4x - 5 = 0

(x+1)(x-5) = 0

Der er altså rødder / parablen skærer x-aksen grafen i x=-1 og x=5


Svar #6
13. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

Hvordan ved du, at det er 1 og 5 der er rødderne , og ikke 4 og 5 ? :s


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. juni 2011 af hjæææælp (Slettet)

#6

fordi man først faktoriserer udtrykket og dernæst aflæser skæringen med x-aksen. se det vedhæftede dokument. 

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #8
13. juni 2011 af Saraphim (Slettet)

I ligningen (x+1)(x-5) = 0 må en (eller begge) af de to faktorer give nul, for at produktet giver nul. For at dette kan være sandt, må x antage en værdi hvor det er tilfældet. Hvis vi ser på den første:

(x+1)=0 -- kan vi se at det sker for x=-1: (-1+1) = 0

For den anden, ser vi at det er x=5: (5-5)=0


Svar #9
13. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

Okay jeg er forvirret :-(

jeg forstår det ikke :-( .. Jamen altså du siger at det skal give nul, men jeg forstår stadig ikke hvoror det lige pærcis er 1 og 5 der er rødderne... hvis jeg sagde (4-4)=0 .. ??


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. juni 2011 af Saraphim (Slettet)

Først har jeg faktoriseret andengradsligningen, hvilket du kan se ved at regne baglæns (gange paranteserne ud:)

(x+1)(x-5) = x^2 - 5x + 1x -5 = x^2 - 4x - 5

For at finde rødderne sætter man udtrykket lig nul:

x^2 - 4x - 5 = 0

Hvis du skulle finde rødderne her, ville du først bruge diskriminantformlen, og så fortsætte derfra. Det, jeg tænkte du kunne vise, er at man kan finde rødderne meget nemmere, hvis man kan finde en hurtig faktorisering. Her gav jeg dig faktoriseringen, så vi sætter det udtryk lig nul for at finde rødderne.

(x+1)(x-5) = 0

Nu ved vi, at for at et produkt skal give nul, må mindst én af faktorerne være nul. Vi kigger først på den første faktor:

(x+1) = 0 

x+1 = 0

x = -1

Og så den anden

(x-5) = 0

x-5 = 0

x = 5

Gjorde det det klarere?


Svar #11
13. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

Tak for din tålmodighed,, ja lidt , men det står stadig ikke helt klart for mig, hvor det lige præcis er (x-1)(x+5) .. og hvorfor det ikke kan være fx (x-1)(x-5). .. altså hvorfor du udelukker -4x til at være en rod ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. juni 2011 af Saraphim (Slettet)

(x-1)(x+5) er en faktorisering af x2 - 4x - 5 dvs:

(x-1)(x+5) = x2 - 4x - 5

Hvis jeg derimod gangede dit eksempel ud, får jeg:

(x-1)(x-5) = x- 5x -1x + 5 = x2 - 6x + 5

Det er altså slet ikke den samme ligning som før. Det er en anden andengradsligning, som har rødderne x=1 og x=5.


Svar #13
13. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

Hej.. det her med faktorisering ligger godt nok langt væk lige nu :( ..

Altså jeg er med på at (x-1)(x+5) er en faktorisering af x^2-4x-5 ..
Men jeg forstår stadig ikke hvordan du når frem til (x-1)(x+5) .. altså hvorfor kan 4x ikke bruges her :/


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. juni 2011 af Saraphim (Slettet)

Man kan ikke sige at jeg ikke har "brugt" 4x - de to udtryk er lig hinanden og konceptet 4x findes altså både i faktoriseringen, og i den "klassiske" version.

I dette tilfælde gik jeg faktisk baglæns og lavede en faktorisering før jeg skrev det op på den anden måde. Jeg "digtede" altså (x-1)(x+5) og regnede ud at det var lig x- 4x - 5.

Du skrev oprindeligt at du havde styr på hvordan man faktoriserede udtryk af formen ax2 + bx +c. Det skal du bare blive ved med at gøre på samme måde. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. juni 2011 af AskTheAfghan


Svar #16
13. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

Mange tak .. Jeg forstår det altså stadig ikke .. jeg forstår simpelthen ikke, hvordan man bare kan faktorisere ud fra følgende ligning f(x)=x^2-4x-5  ... Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvordan i med det samme kan se hvad rødderne er :(


Brugbart svar (0)

Svar #17
13. juni 2011 af hjæææælp (Slettet)

jeg forstår virkelig ikke hvad dit problem er, jeg prøver at se for mig hvad du ikke kan forstå, men det kan jeg ikke. 

altså kan du ikke forstå at når man faktoriserer f(x) = x2-4x-5 så får man udtrykket f(x) = (x-5)(x+1) 

eller hvad er det der er svært :)?

vi kan heller ikke med det samme se hvad rødderne er ud fra f(x) = x2-4x-5 

det er nødvendigt at faktorisere udtrykket først. 


Svar #18
13. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

hah :-b jamen okay! hvordan faktoriserer du udtrykket, det er måske det jeg ikke helt kan forstå..


Brugbart svar (0)

Svar #19
13. juni 2011 af mathon

alment se
 


Brugbart svar (0)

Svar #20
13. juni 2011 af AskTheAfghan

(x-5)(x+1)  = x2 ...

(x-5)(x+1)   =     ... x  ...

(x-5)(x+1)   =             ... -5x ...

(x-5)(x+1)    =                       ... -5

                     = x2 + x -5x -5

                     = x2 -4x -5


Forrige 1 2 Næste

Der er 40 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.