Matematik

forklaring til bevis

18. juni 2011 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg er ved at bevise planens ligning (rumgeometri)

der står følgende i sætningen, der skal bevises:

hvis (a,b,c) ikke er (0,0,0), da er

ax+by+cz+d=0

en ligning for planen.

planen har normalvektor (a;b;c) og hvis a ikke er lig 0 er ((-d/a),0,0) et punkt i planen.

hvor kommer det her punkt fra?  ((-d/a),0,0) 


Svar #1
18. juni 2011 af hjæææælp (Slettet)

og der står endvidere at hvis a = 0 så er en af de andre punkter forskellig fra 0. gælder der så at hvis f.eks. b ikke er lig 0, 

(0,(-d/b),0) 

håber der er nogle der er vågne til at hjælpe mig. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. juni 2011 af kieslich (Slettet)

er a ≠ 0  kan vi indsætte punktet (-d/a,0,0) i planens ligning:   a*(-d/a) + b*0 + c*d +d = -d + 0 + 0 +d = 0

punktet opfylder planens ligning og må derfor ligge i planen. på tilsvarende måde vises de andre punkter.


Svar #3
18. juni 2011 af hjæææælp (Slettet)

#2 hvis b ikke er 0 

er det så at 

(0,(-d/b),0)


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. juni 2011 af AMelev

Hvis de 2 af koordinaterne til et punkt i planen kendes, benytter du planens ligning til at bestemme den sidste koordinat.


Svar #5
18. juni 2011 af hjæææælp (Slettet)

det jeg gerne vil være sikker på er: 

hvis a ikke er 0 så kan vi indsættes punktet ((-d/a),0,0) i planens ligning 

gælder det så for b ikke lig 0 at vi kan indsætte punktet (0,(-d/a),0) i planens ligning? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. juni 2011 af kieslich (Slettet)

se #2  lav lige lidt af det selv.  og så er det punktet  (0, -d/b, 0 ) der må ligge i planen


Svar #7
18. juni 2011 af hjæææælp (Slettet)

#6 

det var det jeg mente :) tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. juni 2011 af AMelev

a ikke 0:
(x,0,0) indsættes: a*x + d = 0 <=> x = -d/a (her bruges betingelsen, at a ikke må være 0, da der skal divideres med a)

b ikke 0:
(0,y,0) indsættes og du får y = -d/b

c ikke 0:
(0,0,z) indsættes og .....


Skriv et svar til: forklaring til bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.