Matematik

Annuitetsopsparing: Hvad gør jeg forkert?

19. juni 2011 af BabseBritta (Slettet) - Niveau: 10. klasse

6.000 kr. indsættes tre gange hvert år den 1. januar. (fx i 2000, 2001 og igen i 2002) med en rente på 3,6% p.a.

Da jeg til at starte med ikke lige havde set annuitetsformlen, benyttede jeg "slavemetoden" og fik resultatet: 19.327,37 kr., som også er facit... Jeg prøver nu at indsætte tallene i annuitetsformlen: A  =   y *  (1 + r%) -1  

                                                                                                                                                               r%

<=> (6.000) *      (1+0,036)3 -1 / 0,036

Facit giver her kun 18.655,776 ?

Nogen der kan gennemskue, hvad jeg gør forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. juni 2011 af peter lind

Du mangler nogle parenteser i annuitetsformlen. Facit er 1,036* resultatet fra annuitetsformlen. Annuitesformlen angiver hvad resultatet er lige efter sidste indbetaling. Hvis din opgave spørger om indestående 1 år efter sidste indbetaling, vil det forklare forskellen.


Svar #2
20. juni 2011 af BabseBritta (Slettet)

Hvis jeg gør følgende: ((1+0,0369)3-1) / (0,036) får jeg ca. -30,9, som så skal ganges med de 6.000. Det bliver jo negativit og kan jo stadigvæk ikke passe..?

Forstår det simpelthen ikke?

Kan du evt. skrive formlen op, sådan som du ville lave/beregne den?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. juni 2011 af mathon

                     6000 * (1.036)^3 -1) / 0.036

.
med "slavemetoden" har du èn rentetilskrivning for meget


Svar #4
20. juni 2011 af BabseBritta (Slettet)

#3

Men facitlisten i min bog siger bare, at facit giver de 19.327,37 kr, som jeg jo fandt vha. "slavemetoden". Har facitlisten så fejlet?

Jeg skriver det, du har skrevet, ind og får de 18.655,776, som jeg også skrev i #0 - så dette er det rigtige, eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. juni 2011 af peter lind

Se #1. Det kommer an på hvad opgaven præcist går ud på, og den har vi jo ikke fået. Hvis der foretages 3 indbetalinger ( med dit eksempel i 2000, 2001, og 2002) og der spørges om hvor meget der er efter 3 år (i eksemplet 2003) vil facitlisten være rigtig. Annuitetesformlen angiver hvad der er er lige efter sidste indbetaling altså i 2002 i eksemplet.


Svar #6
20. juni 2011 af BabseBritta (Slettet)

#5

Der spørges om, hvor mange penge, man har opsparet, efter de 3 år.

Der sættes 6.000kr. ind den 1. jan . 2000 (de forrentes med 3,6%) = 6.216

Der sættes yderligere 6.000kr. ind, som sammen med de nuværende penge skal forrentes. (6.000 + 6.216) * 0,036 = 12.655,776

Der sættes yderligere 6.000kr. ind, som sammen med de nuværende 12.655,766 (18.655,766*0,036) = facit = 19.327,37


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. juni 2011 af peter lind

Så har din facitliste ret. Annuitetsformlen angiver hvad du har når du har indsat den sidste rate, hvilket gøres efter 2 år altså 1 januar 2002. Dette giver 18655,78 kr. Dette beløb står så og trækker renter i yderligere 1 år så der til den tid står 18655,78 kr.* 1,036 = 19327,37 kr.


Svar #8
20. juni 2011 af BabseBritta (Slettet)

#7

Hvordan skal jeg så plotte mine tale ind i formlen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. juni 2011 af peter lind

Det spørgsmål forstår jeg ikke


Svar #10
20. juni 2011 af BabseBritta (Slettet)

Hvilke tal skal jeg (så) indsætte i formlen, så facit stemmer i overens med facitlisten samt "slavefremgangsmåden". Gider du at gøre det?


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. juni 2011 af peter lind

Du skal bare regne den ud som du hidtil har gjort med en kommentar om at den giver indestående i januar 2002 og så tilføje at da der spørges om år 2003 skal der yderligere tilskrives 1 års renter hvilket giver 18655,78 kr.* 1,036 = 19327,37 kr.


Skriv et svar til: Annuitetsopsparing: Hvad gør jeg forkert?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.