Matematik

Bevis proportional differentialligning

19. juni 2011 af 215 (Slettet)

 Jeg sidder og er lidt i tvivl om et trin i et bevis

Bevis:
To dele
1) Vis først at f(x) = c * ekx rent faktisk løser (*)
2) Vis dernæst at funktioner af typen f(x) = c * ekx er den eneste slags funktioner, der løser (*)

1)
vist

2)
antag: vi Har en funktion f(x) der ''virker'' Men hvordan ser f(x) da ud ?
Multiplicer e^-kx på f(x) og kald den nye funktion h(x)
h(x) = f(x) * e^-kx

Hvorfor lige med e^-kx
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. juni 2011 af ramme2 (Slettet)

1           y' = k*y     (proportional)  har den fuldstændige løsning     y = c*ekx   (eksponentiel)

bevis

dy/dx = k*y   =>     dy = k*y*dx    =>   1/y *dy = k*dx    dy/dx isoleres på begge sider af lighedstegnet.

 ∫ 1/y dy  = ∫ k dx     der sættes integraltegn op  på begge sider af lighedstegnet. Det er lovligt fordi dy/dx er sepereret.

ln y = k*x+k       der integreres på begge sider af lighedstegnet.

y = ekx+k2      regneregel for logaritmer

y = ekx *ek2    regneregel for logaritmer

y= c*ekx            ek2 = c fordi  ek2 er en konstant ( eulers tal der opløftes med en konstant)

dermed er postulatet bevist. Der er garanteret også andre måder beviset kan gennemføres på. Men det er den der er nemmest at forstå. Selv om dy/dx mere er et symbol (symbol for differentialkoefficienter) end en brøk er fremgangsmåden lovlig.  


Svar #2
19. juni 2011 af 215 (Slettet)

 Vi har nemlig ikke lært seperation af variable.. og derfor tror jeg ikke at jeg må bruge det..


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. juni 2011 af peter lind

#0 Det er simpelthen fordi det virker. En eller andet smart matematiker har fundet ud af det.


Svar #4
19. juni 2011 af 215 (Slettet)

 Så der ikke en decideret grund til at man ganger det på.. underligt..
så.. man har bare forsøgt med alt, og det er det som har virket..


Svar #5
20. juni 2011 af 215 (Slettet)

 ok.. nu er der så noget i 2. del ikke forstår..
altså jeg har dannet en ny funktion 

h(x) = f(x) * e^-kx

og jeg ved at f(x) løser differentialligningen

jeg differentiere så h(x)

h(x) = f(x) * e^-kx => h'(x) = f'(x) *e^-kx + f(x) * (-k)e^-kx

men da jeg ved at f(x) løser differentialligningen y' = ky, kan jeg omskrive f'(x) = kf(x).. det forstår jeg ikke..

Hvorfra ved jeg at funktionen hedder f(x) = ce^kx?..
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. juni 2011 af peter lind

Det ved du heller ikke. Du skal finde f(x) så h(x) er løsning. Ud fra forudsætningen h(x) er løsning, kan du sætte dette ind i differentialligningen. Dette resultere i en ny differentialligning f'(x) = 0, som har løsningen f(x) er en konstant.


Skriv et svar til: Bevis proportional differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.