Studievalg og videregående studie

CBS VS KU

24. juli 2011 af Hebi

Jeg står ligesom sikkert mange af jer andre i et dilemma. Jeg overvejer på den ene side et af cand.merc studierne på CBS, og på den anden side overvejer jeg Statskundskab eller Cand.polit fra københavns universitet (BA først self). Før i spørger ind så jo mit gennemsnit er højt nok til begge dele på kvote 1. og 2. jeg har besøgt en studievejleder både på gymnasiet, CBS og på Københavns Universitet og dette syntes jeg ikke umiddelbart har lettet mit valg, det har tværtimod gevet flere spørgsmål.

CBS er mere praktisk orienteret, og KU er mere teoretisk orienteret. Statskundskab og polit egner sig mere mod offentlig administration, og CBS egner sig mere mod arbejde og administration i private virksomheder. Min forvirring ligger i virkeligheden i valget. ´Pengene er ikke SÅ relevante, mulighederne er derimod. Jeg er på den ene side bange for at tage Cand.merc da det er en uddannelse ALT for mange tager, og samtidig føler jeg mit gennemsnit måske mildest talt er for højt til ''at spildes'' på en uddannelse der kræver 7-8 på kvote 1.

Mange jeg har talt med, har kun dårlige ting at sige om CBS: ''det er en uddannelse for knoldesparkere'', ''det de laver kan alle finde ud af, det er ikke et RIGTIGT universitet'', ''Nå så du er kun interesseret i penge hva?''. Den slags svar har jeg gennem tiden fået når jeg siger jeg er interesseret i CBS: Det er klart at mange der går på universitet lader til at have en meget fjentlig holdning overfor CBS'ere.

På den anden side,ville jeg hade hvis statskundskab som jeg hælder mest mod, KUN ville give mig adgang til offentlige stillinger. Det er for mig meget svært at regne ud præcist hvilke jobs statskundskab stiler mod, og ærlig talt har jeg endnu ikke fået nogen konkrete eksempler på hvad nyuddannede med statskundskab som uddannelse beskæftiger sig med. Her har cand.merc'ere mange muligheder for trainee forløber og lign. SÅ lad mig endelig høre en mening fra nogen andre end studievejledere, lærerne, og min omdgangskreds. HVAD er ''bedst'' at vælge, set ud fra parametrene: Jobmuligheder, løn. karrieremuligheder, osv. Gode argumenterede svar tak.


Brugbart svar (2)

Svar #1
24. juli 2011 af Madsst (Slettet)

Følgende er min mening om emnet :-) Jeg kender intet til statskundskab så det kan jeg ikke hjælpe med. I øvrigt har det her været diskuteret 10.000 gange, så kig i gamle tråde. Nå det er sagt, så tager vi den igen :-) 

Det er en udbredt misforståelse at CBS giver flere muligheder indenfor erhvervslivet. I virkeligheden er CBS en mere snæver uddannelse i den forstand at man kan lære sig CBS stoffet på relativt kort tid. Jeg har selv i en periode haft et CBS'er job og det tog mig et halvt års tid at komme på niveau med dem. Til gengæld kan CBS'ere ikke tage de samme jobs som polit'er kan. Simpelthen fordi de ikke har den matematiske baggrund. Når du er blevet færdig med din uddannelse kommer du ikke til at lære dig selv matematik og statistik. Derimod er det ikke særlig svært at lære at læse et regnskab.

Som du nok allerede har gættet kan jeg kun anbefale dig at snuppe en polit uddannelse :-) 


Brugbart svar (2)

Svar #2
24. juli 2011 af Walras

Alle uddannelserne har fornuftige fremtidsmuligheder, så det er måske mere relevant for dig at beslutte dig til, hvad du gerne vil arbejde med og hvilke metoder, du gerne vil mestre


Svar #3
25. juli 2011 af Hebi

Madsst, jeg forstår at der har været gamle tråde, og jeg har selfølgelig kigget dem igennem før jeg skrev i denne tråd, de gav miv dog ikke umiddelbart det svar jeg ledte efter. Men jeg ser din pointe.


Brugbart svar (2)

Svar #4
25. juli 2011 af Walras

Du må stadig være mere klar over, hvilke metoder du gerne vil arbejde med. Hvis du ikke bryder dig om at kigge på budgetter, resultatopgørelser og balancer, da kan det aldrig være rigtigt for dig at vælge en Cand.Merc-uddannelse lønnen og karrieremulighederne til trods. På samme måde er Cand.Polit ikke særlig interessant, hvis du synes, at statistik er tørt og kedeligt eller hvis diskussioner om skat og produktivitetsvækst keder dig. Hvis du ønsker at arbejde i statsforvaltningen, er det desuden klart, at der ikke nødvendigvis (nok i sjælden grad) er behov for den brede teoretisk matematiske baggrund, som Cand.Polit tilbyder, men hvor det måske i højere grad kan være gavnligt med en mere blød forvaltnings- eller praktisk orienteret baggrund. Altså kommer det helt an på, hvilke metoder du ønsker at benytte i dit fremtidige arbejde. 

At CBS så går under navnet "kræmmerskolen" hos universitetsøkonomer er vel mindre vigtigt, hvis uddannelserne i mere udpræget grad beskæftiger sig med det, man interesserer sig for. 


Brugbart svar (2)

Svar #5
25. juli 2011 af emul0c

#0

Som du sikkert har gættet så kommer det jo i meget høj grad an på hvad du vil bagefter ;-)
Du skal desuden huske på at "cand.merc" er ligeså bred som at sige "cand.mag" eller lign.: Cand.merc'ere kan langt fra det samme. Har du en cand.merc i finansiering og regnskab kan du en type ting, hvorimod hvis du har en cand.merc i human resource management kan du noget helt andet - de kan på ingen måde sammenlignes. Ligesom en cand.mag i Engelsk kan noget vidt forskelligt fra en cand.mag i Dansk.

Så umiddelbart ville jeg, hvis jeg var dig, nok først starte med at se på hvad det er du (nok) gerne vil arbejde med i det lange løb. Hermed ikke sagt at dette ikke med stor sandsynlighed vil ændre sig 100 gange i løbet af de næste par år - men det er et godt udgangspunkt at starte på.

Hvis du gerne vil lave aktieanalyse og køb & salg af virksomheder, så vil CBS helt sikkert være det bedste valg - men vil du hellere lave tunge statistiske udregninger, ja så er polit måske mere relevant.

Walras har fat i nogle gode pointer i forbindelse med hvad du gerne vil lære og gøre brug af.

Hvad angår løn, så kommer det jo igen an på hvad du vælger at specialisere dig i. Gennemsnits(begyndelses-) lønnen for en cand.merc. i Human Ressource Management ligger nok på omkring 28-29.000; hvor den for en cand.merc i finansiering, strategi eller lign. nok ligger på en 33-34.000. Disse tal har jeg selvfølgelig kun ud fra egen personlige omgangskreds og er altså ikke nødvendigvis et udtryk for hele årgange - men budet er nok ikke helt ved siden af :)




#1

Nu er der jo lidt forskel på at kunne "læse" et regnskab - det kan alle sgu næsten, og så tolke på et regnskab og bruge det til noget i praksis - f.eks. i forbindelse med at vurdere en virksomheds reelle værdi.
Snittet i Regnskabsanalyse på finansiering og regnskab ligger på 1,87; så vil nok ikke påstå at det er "nemt at læse op på" ;-)


Svar #6
26. juli 2011 af Hebi

Nu skal det så også nævnes at jeg er HHX'er, og jeg derfor har en rimelig god ide om hvad regnskabanalyse og lign. indebærer, jeg har måske en forestilling om at HA og cand.merc adskiller sig fra HHX, men af hvad jeg har hørt føles HA og cand.merc nærmest som en forlængelse af HHX studiet - fremfor en helt ny uddannelse.


Brugbart svar (2)

Svar #7
26. juli 2011 af emul0c

#6

Du har da også til dels mange af de samme fag - men på et helt andet niveau. HHX'erne har kun en fordel i meget kort tid på HA studiet i forhold til STX- og HTX'ere.

Men sådan vil det vel et eller andet sted være med mange uddannelser - de fleste starter med forudsætning at man kan det grundlæggende fra gymnasiet og så klør de ellers bare på.

 


Skriv et svar til: CBS VS KU

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.