Matematik

Tour de France-regning

28. juli 2011 af BabseBritta (Slettet) - Niveau: 10. klasse

http://blog.tv2.dk/mikkelcaroe/entry377743.html

Et blogindlæg fra sidste års Tour. 

Spørgsmålet lyder: Hvordan regnede han det ud? (de ca. 429 meter)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. juli 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

En gældende forudsætning for at beregne de 429 meter er at man får oplyst en gennemsnitshastighed for Cadel Evans (som vandt løbet). Men det er selvfølgelig muligt, hvis bare du har hans samlede tilbagelagte tid og afstand i løbet af Tour de France.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. juli 2011 af Studieguruen (Slettet)

Ifølge mine oplysninger kørte Cadel Evans løbet på 86 timer 12 minutter og 22 sekunder.

Løbet havde en samlet længde på 3430,5 km.

Dette giver en gennemsnitshastighed på

                    v = Δs/Δt = 3430500 m / (86 timer*3600 + 12 min*60 + 22) s = 11,0539 m/s

Når du så skal finde den endelige afstand mellem Schleck og vinderen, Cadel Evans, gøres følgende

                    Δs = v*Δt = 11,0539 m/s*39 s = 431,1 meter

... hvilket resultat jo stemmer fint overens med journalistens beregninger ..


Svar #3
28. juli 2011 af BabseBritta (Slettet)

#2

Forstår godt den første beregning, men kan du ikke skære beregning nr. to (Δs = v*Δt = 11,0539 m/s*39 s = 431,1 meter) lidt mere "ud i pap" for mig.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. juli 2011 af Studieguruen (Slettet)

#3

I beregning 2 skal du egentlig forestille dig at Schleck holder op med at køre, mens Evans fortsætter på sadelen i 39 sekunder, som jo er tidsafstanden mellem de to kombattanter. Da du så kender Evans' gennemsnitshastighed, kan du beregne afstanden mellem de to.


Svar #5
28. juli 2011 af BabseBritta (Slettet)

Forstår det stadigvæk ikke...


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. juli 2011 af Studieguruen (Slettet)

#5

Har du ikke haft fysik? Det er nemlig elementær viden om kinematik, bevægelseslære.

I dette tilfælde benyttes bevægelsesligningen

Δs = v*Δt ⇔ v = Δs/Δt


Svar #7
28. juli 2011 af BabseBritta (Slettet)

Jo, men ikke lige det der. Hvad betyder s*39 i ligning nr. to. Hvad er s'et?


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. juli 2011 af Studieguruen (Slettet)

#7

Det er såmænd bare enheden m/s. Jeg kan lige skrive det anderledes

           ..  Δs = v*Δt = (11,0539 m/s)*(39 s) = 431,1 meter
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. juli 2011 af Studieguruen (Slettet)

#7

    ...  I realiteten beregner du, hvor langt Evans cykler på 39 sekunder. Denne afstand vil jo være afstanden mellem ham og Schleck, da tidsforskellen mellem de to netop er 39 sekunder ... 


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. juli 2011 af Andersen11 (Slettet)

Bloggen drejer sig om TdF i 2010. Bloggen angiver Contador's gennemsnitshastighed til v = 39,65 km/t . Tidsforskellen mellem Contador og Andy Schleck er givet til Δt = 39 sek , svarende til en afstand på

s = v·Δt = (39,65km/(3600sek))·39sek = 0,4295km = 429,5m


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. juli 2011 af Studieguruen (Slettet)

#10

Ja, det er korrekt. Jeg overså helt at bloggen var fra 2010. Jeg troede oprindeligt at det var fra dette års TdF, hvor Cadel Evans vandt løbet. Men det er egentlig pudsigt, at forskellen mellem gennemsnitshastighederne i 2010 og i 2011 er så lille?


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. juli 2011 af mette48 (Slettet)

Ifølge oplysningerne fra det nævnte indlæg vides det at

Andy Schleck taber Touren med 39 sekunder. Sølle 39 sekunder.

Contador har med en gennemsnitshastighed på 39,65 km/t

39,65 km/t = 39,65*1000/(60*60) m/s

på 39 s køres der så

39 s *39,65*1000/(60*60) m/s ≈ 429 m


Skriv et svar til: Tour de France-regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.