Matematik

Løs ligningssystemet

28. juli 2011 af TheLeresa (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Nogle som kan hjælpe at løse ligningssystemet vha. lige store koefficienters metoden. 

x-2y=-2

3x-y=9


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. juli 2011 af Studieguruen (Slettet)

     ...  vi isolerer x i den første ligning 

x - 2y = -2 ⇔

x = -2 + 2y

     ...  hvor x indsættes i den anden ligning

3(-2 + 2y) - y = 9 ⇔

-6 + 6y - y = 9 ⇔

5y = 15 ⇔

y = 15/5 = 3


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. juli 2011 af Walras

Ved brug af lige store koefficienters metode:

x-2y=-2                    (1)

3x-y=9                     (2)

Start med at finde en fælles koefficient. Dette kan eksempelvis gøres ved at gange (2) igennem med 2, hvorved du opnår

6x-2y=18                 (2')

Træk nu (2') fra (1), da får du

x-2y-(6x-2y)=-2-18 <=>

-5x=-20

så du umiddelbart let finder, at

x=4

Idet y let isoleres i (1), så

y=1+1/2x

indsættes nu x=4, hvorved du opnår

y=1+1/2*4 <=>

y=3,

så løsningen til ligningssystemet er givet ved x=4 og y=3. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. juli 2011 af Andersen11 (Slettet)

Nu bedes der specifikt om hjælp til at løse systemet vha. lige store koefficienters metode.

Man ganger ligning 1 med eet tal, a, og ligning 2 med et andet tal b, således at man opnår, at koefficienterne til enten x eller y i de to ligninger er lige store. For eksempel kan vi gange ligning 1 med 3, hvorved vi får følgende system af ligninger:

3x - 6y = -6

3x - y = 9

Trækker vi nu den første ligning fra den sidste, fremkommer denne ene ligning:

-(3x -6y) + 3x - y = -(-6) +9 , dvs

5y = 15, eller

y = 3.

Indsættes nu den fundne værdi for y i den oprindelige ligning 2, fås

3x -3 = 9, der let kan løses.


Svar #4
28. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

 mange tak for hjælpen alle sammen :) 

til studieguruen: hvordan finder man x ved din metode er det substitutionsmetoden du bruger ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. juli 2011 af Studieguruen (Slettet)

#4

Det er korrekt, ja. Det, at løse to ligninger med to ubekendte.


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. juli 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er substitutionsmetoden, der benyttes i #1. For begge metoder kan man benytte, at har man først fundet værdien af den ene ubekendte, kan denne indsættes i en af de oprindelige ligninger, hvorefter den anden ubekendte bestemmes.


Svar #7
28. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

 nårh nu forstår jeg så indsætter jeg bare det fundne y=3 i 3x-y = 9 og isolerer osv :) så er det godt nok subs.metoden ?


Svar #8
28. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

 mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. juli 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja .. Se #6.


Skriv et svar til: Løs ligningssystemet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.