Matematik

Regneforskrift.

11. august 2011 af Blackflunk (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej Alle, jeg har en opgave der lyder sådanne: En ret linie, m, har stigningstaller 2 og skærer y-aksen i (0,5). Bestem regneforskriften for m og tegn linien i et koordinatsystem.

Jeg kan ikke huske hvordan en  regneforskrift skal være.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Regneforskriften for en ret linie har formen

y = a·x + b

hvor a er hældningskoefficienten (stigningstallet), der er kendt. Benyt så det kendte punkt til at bestemme b.


Svar #2
11. august 2011 af Blackflunk (Slettet)

 Hvad mener du med det kendte punkt? a er stigningstallet, altså i mit tilfælde er det 2, så den heder y = 2*(?) + 0,5?


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. august 2011 af SuneChr

Stigningstal eller hældning er 2 og linjen går igennem (0 ; 5).

Regneforskriften for m er da:   y - 5  =  2·(x - 0)     som du så omskriver "lidt pænere".

Undskyld - men er den rette linje helt ny for dig?       


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er oplyst, at linien går gennem punktet med koordinaterne (0 ; 5) .


Svar #5
11. august 2011 af Blackflunk (Slettet)

 Ja, og det er også oplyst at hældningstallet er 2, problemet er bare hvordan den skal se ud med forklaring?


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. august 2011 af Krabasken (Slettet)

y = ax + b indeholder jo netop stigningstallet (a) og skæringen med y-aksen (b)


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Da hældningskoefficienten er 2, har linien forskriften

y = 2·x + b .

Benyt nu oplysningen, at (0 ; 5) ligger på linien til at bestemme b:

5 = 2·0 + b


Svar #8
11. august 2011 af Blackflunk (Slettet)

Men hvor kommer 0et fra?


Brugbart svar (1)

Svar #9
11. august 2011 af Krabasken (Slettet)

Alle steder på y-aksen er jo x = 0


Brugbart svar (1)

Svar #10
11. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Punktet (0 ; 5) har to koordinater, en x-koordinat (0), og en y-koordinat (5). Punktet skal ligge på linien, så til værdien x=0 svarer værdien y=5 på linien. Disse indsættes i ligningen for linien til bestemmelse af b.


Svar #11
11. august 2011 af Blackflunk (Slettet)

Hvordan finder jeg så ud af hvad b er helt præcist?


Brugbart svar (1)

Svar #12
11. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Genlæs, f.eks. #7, eller #3, eller #6.


Svar #13
11. august 2011 af Blackflunk (Slettet)

 Jamen hvis b er skæringen ved y aksen, er det så 5 = 2*0 + 5?


Brugbart svar (1)

Svar #14
11. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

I #7 står der

5 = 2·0 + b ,

hvoraf man ser, at b = 5 .


Brugbart svar (1)

Svar #15
11. august 2011 af Krabasken (Slettet)

b er skæringen med y-aksen, og du har fået oplyst, at denne skæring (altså b) = 5

Altså:  y = 2x + 5


Svar #16
11. august 2011 af Blackflunk (Slettet)

#15 Så man skal altså ikke sætte 5 ind i stedet for y?


Brugbart svar (1)

Svar #17
11. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#16

Det var jo det, jeg gjorde i #7. Krabasken udnytter bare, at skæringspunktet med y-aksen netop er (0 ; b) og dette er jo direkte oplyst i opgaveteksten. Af oplysningerne i opgaven ser man umiddelbart, at
a = 2 og b = 5 .


Svar #18
11. august 2011 af Blackflunk (Slettet)

 Så den hedder altså y = 2*0 + 5?


Brugbart svar (1)

Svar #19
11. august 2011 af Krabasken (Slettet)

y = 2x + 5

x kan jo være meget andet end 0, ellers er linien jo kun et enkelt punkt ;-)


Svar #20
11. august 2011 af Blackflunk (Slettet)

 Nåår ja! Tusind tak for hjælpen alle sammen, man skal jo lige vende sig til hverdagene igen. ;)


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.