Fysik

Kviksølv og varmelære

19. august 2011 af ThaDoews (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har et spørgsmål i samme genre, men jeg har simpelthen svært ved at forstå det her ;(
Jeg har kun fået 45 min undervisning i det her emne og der står meget lidt i vores lærebog...
 

Jeg har en opgave som lyder:

Ved en barometerstand på 760mmHg og temperaturen 22ºC trykkes et 20 cm langt reagensglas, med bunden opad, ned i en skål med kviksølv, således at bunden af reagensglasset netop er i plan med kviksølvets overflade.
Ved hvilken temperatur vil luften netop fylde glasset helt?

Jeg er nået frem til denne formel:

T2 = p1 / (p2 • T1)

Hvor:
p1 = 760mmHg / 750mmHg = 1,0133bar

T1 = 22ºC

Og jeg ved fra facit at

T2 = 100ºC
 

Men, hvordan finder jeg p2?

På forhånd tak! Simon


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. august 2011 af mathon

 

                                          p2 / p1 = T2 / T1

                                          T2 = (p2 / p1)·T1

                                                        T2 = (((760+200) mm) / (760 mm))·((273,15+22) K) = 372,821 K

                                          C2 = T2 - (273,15 K) = 99,8ºC ≈ 100ºC

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Bestem temperaturen T2 , hvor trykket i glasset er i balance med atmosfærens tryk på 760mm Hg plus de 20 cm Hg søjle. Dvs. p2 = 960 mm Hg. Bemærk også, at temperaturerne jo skal omregnes til Kelvin skalaen (absolut temperatur).


Svar #3
19. august 2011 af ThaDoews (Slettet)

#1 Mathon

Hvorfor skal T

1

ganges på foroven, jeg tænker på dine paranteser. Jeg har ellers fået opgivet af min lære at T

1

skal lægges ganges på forneden?


T2 = (p2 / p1)·T1
 


#2 Andersen11

Jeg forstår ikke, hvorfor at de 20 cm skal lægges til trykket?
Ja det er rigtigt at temperaturerne skal omregnes til kelvin, det havde jeg helt glemt i min frustration :)
 


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Benyt, at brøken p·V/T er konstant i denne opgave. Ved konstant V er forholdet p/T altså konstant, dvs, at

p1 / T1 = p2 / T2 , hvoraf

T2 = (p2 / p1) · T1

Ved bunden af glasset er der et trykbidrag både fra søjlen af kviksølv og atmosfæren over kviksølvet.


Svar #5
19. august 2011 af ThaDoews (Slettet)

Tak #4 Andersen11

Så har min lære byttet forkert rundt ;) hehe

Det hele begynder så småt at fise ind nu :D


Skriv et svar til: Kviksølv og varmelære

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.