Matematik

Lineær Algebra - Matrix

22. august 2011 af Rivaldo07 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Jeg sidder simpelthen fast i en matrix. Ligningssystemet ser ud som følger:


2x-3y+z=8
x+2y-z=-1
2x+3y+2z=3

Det første jeg så gør, er at vende rundt på ligning 1 og 2, således x+2y-z=-1 står øverst. Og så laver jeg ellers min matrix:

[1  2  -1 | -1]
[2  -3  1 | 8 ]
[2  3  2 |  3 ]

Den kommer så til at hedde følgende:

[1 2 -1 | -1]
[0 -7 3 | 6 ]
[2 3 2 | 3 ]

Og dernæst

[1 2 -1 | -1]
[0 -7 3 | 6 ]
[0 -1 4 | 1 ]

Har jeg lavet fejl indtil videre? 



 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

I anden afdeling ganger du Lign 1 med -2 og lægger den til Lign 2. 2. linie bliver derfor

[0 -7 3 | 10],

og 3. linie i 3. afdeling bliver da

[0 -1 4 | 5],

så det i alt bliver

[1 2 -1 | -1]
[0 -7 3 | 10 ]
[0 -1 4 | 5 ]


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man kan også blot starte med ligningssystemet

2x -3y +z = 8
x +2y -z = -1
2x +3y +2z = 3

på matrixform

[ 2 -3  1] [x]    [8]
[ 1  2 -1] [y] = [-1]
[ 2  3  2] [z]     [3]

og så invertere matricen til

[x]                [ 7    9  1]   [8]
[y] = (1/25) [-4    2  3]  [-1]
[z]                [-1 -12 7]   [3]
 


Svar #3
23. august 2011 af Rivaldo07 (Slettet)

Tak for svaret. Jeg kan godt se fejlen. Mht. #2, så er det ikke noget vi har haft endnu, så det rører jeg ikke helt :-)

Nu står jeg så her, hvor du slap mig:

[1 2 -1 | -1]
[0 -7 3 | 10 ]
[0 -1 4 | 5 ]

Hvad bliver mine næste træk? Jeg har forsøgt med, hvad der nu lige er logisk for mig, men jeg ender med helt forkerte resultater til sidst, så jeg kan vitterligt ikke lige se hvad jeg gør forkert efterhånden. 
 


Skriv et svar til: Lineær Algebra - Matrix

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.