Biologi

Biologi - genetik ?

05. september 2011 af DitteLyng (Slettet) - Niveau: A-niveau

Min opgave lyder på følgende :

 

En population af stuefluer, der aldrig havde været udsat for DDT, og som var i Hardy¬Weinberg-ligevægt med hensyn til allelparret A/a, havde følgende sammensætning i P-genera¬tionen:

99,75 % AA eller Aa og 0,25 % aa

Genet A dominerer over genet a. Individer med genotypen aa er DDT-resistente, mens indi¬vider med genotypen AA eller Aa dør, når de udsættes for DDT.

a) Hvor stor er P-generationens hyppighed af AA-individer og Aa-individer?

Ovenstående P-generation udsattes for DDT-behandling, således at 95 % af de ikke-resistente individer døde, inden de havde nået den forplantningsdygtige alder, mens alle resistente individer overlevede.

b) Hvor stor var genhyppighederne for A og a i P-generationen efter DDT-behandlingen?
c) Udregn genotypehyppighederne i F1-generationen, det vil sige generationen efter DDT-be-handlingen, idet det forudsættes, at DDT-behandlingen ikke har influeret på de overlevne fluers parringsadfærd, kønscelledannelse og zygoteudvikling.
d) Hvordan vil det gå med genhyppigheden for A og a, hvis DDT-behandlingen fortsættes gennem de følgende mange generationer? Beskriv de antagelser, din besvarelse af spørgs¬målet bygger på. (Der ønskes ikke konkrete beregninger).

 

Jeg har lavet opgave a, b har jeg fundet ud af er forkert, så den vil jeg gerne have forklaret nærmere, det samme med c og d.. 

 

Nogle der kan hjælpe? 

 

Jeg har handy weinberg-lov at gå ud fra, det vil sige et excel ark som udregner det meste er bare i tvivl om hvilke tal jeg skal sætte ind. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. september 2011 af exutu (Slettet)

b) først ganger du 0,95 på de 2 genhyppigheder som du fandt i a) for AA og Aa. Derefter udregner du på almindeligevis genhypighedderne for A og a.

c)

almindelig hardy-weinberg

d)

Da der ikke ønskes beregninger skal du bare selv overveje hvad du tror der sker, hvis du i hver generation fjerner 95 % af alle AA samt Aa, når vi ser uendelig langt ind i fremtiden.


Svar #2
05. september 2011 af DitteLyng (Slettet)

Okay.. 

På nuværende tidspunkt har jeg skrevet i opg. b: 

 

Vi ved at vi før behandlingen af DDT havde i alt 99,75% ikke-resistente individer. Vi får derefter af vide at 95% af de ikke-resistente individer dør, så derfor må der nu være 4,75% tilbage af vores ikke-resistente individer.
Dette må resulterer i at vi nu har 95,25% aa-individer som er resistente overfor DDT-behandlingen.

Dette regnestykke sætter jeg ind i Handy Weinberg-loven som så udregner resultatet for mig:

Bogstav for de allele gener
Dominant A 
Recessiv a 
  
Frekvens af homozygot recessiv: 0,9525
q= 0,975961065 
p= 0,024038935 
  
  
Genotype AA                   Aa                  aa
Frekvens 0,00057787 0,04692213 0,9525
  
Det vil sige at vi nu har små 4,69% tilbage af vores Aa-individer mens vi kun har 0,057 % tilbage af vores AA-individer.

 

 

Håber du kan finde hoved og hale i det... 

Forstår ikke helt hvad du vil have jeg skal gøre.. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. september 2011 af exutu (Slettet)

Den er på vej men den er ret lang


Svar #4
05. september 2011 af DitteLyng (Slettet)

tusinde tak, venter gerne :-) 


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. september 2011 af exutu (Slettet)

Altså mit hardy weinberg er lidt rustent da det er ved at være et par dage siden jeg sidst har brugt det men:

a)

p2+2pq=0,95
q2=0,0025

q=0,05

p=1-q=0,95

hardy weinberg: p^2=0,9025         q^2=0,0025          2pq=0,095

b)

Overlevelses faktor: Wp^2=0,05                W2pq=0,05        q^2=1:

Overlevende:   

AA: p^2*Wp^2=0,9025*0,05=0,045125

Aa: 2pq*W2pq=0,095*0,05= 0,00475

aa: q^2= 0,0025

Sum= 0,052375

Genotypehyppigheder:

PAA=AA/sum: 0,045125/0,052375=0,861575

PAa=Aa/sum:  0,00475/0,052375= 0,090692

Paa=aa/sum:  0,0025/0,052375= 0,047733

Genhyppigheder:
PA=PAA+½PAa=0,861575+½*0,90692=0,906921

Pa=Paa+½PAa=1-PA=0,093079

c) kommer

EDIT: Pa=q         PA=p


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. september 2011 af exutu (Slettet)

c)

Almindelig hardy-weinberg altså:

p^2=0,906921^2=0,822506

2pq=2*0,906921*0,093079=0,16883

q^2=0,093079^2=0,008664

Du må sige til hvis du stadig er i tvivl med D


Svar #7
05. september 2011 af DitteLyng (Slettet)

Okay,, tak :-) 

Hvad står "W" for? , synes ikke rigtig jeg har brugt det i min besvarelse ? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. september 2011 af exutu (Slettet)

W er en betegnelse for hvor stor en frekvens af en gruppe individer der overlever.


Svar #9
05. september 2011 af DitteLyng (Slettet)

Okay... så min opgave b er helt forkert? 

 


Svar #10
05. september 2011 af DitteLyng (Slettet)

Nu hvor jeg læser det igennem er jeg altså stadig lidt blank ved b og c... 

 

Ved d), kan jeg vel bare skrive at i løbet af tiden vil AA og Ab gå helt ud af "livets cirkel" da der tilsidst ikke vil være nok til at parrer sig... Så de vil uddø... (Altså en længere forklarelse) , ? 


Brugbart svar (1)

Svar #11
05. september 2011 af exutu (Slettet)

Ved c) bruger du bare hardy weinberg ligevægten altså: p2+q2+2pq  ud fra den p og q som du finder i b.

hvad er det ved b du ikke forstår?


Svar #12
05. september 2011 af DitteLyng (Slettet)

Hvilke tal jeg skal sætte ind i mit excel.. Min lærer har sagt han vil have udregningerne i excel, så må ikke bare skrive dem ind som almindelige regnestykker.... 

Jeg har jo mine udregninger for a), Så burde jo kunne arbejde videre med dem?, men mine aa-indivere, som er mine homozygot recessive ser således ud: 

 

Bogstav for de allele gener
Dominant A 
Recessiv a 
  
Frekvens af homozygot recessiv: 0,0025
q= 0,05 
p= 0,95 
  
  
Genotype          AA             Aa          aa
Frekvens      0,9025      0,095      0,0025
  

Det vil sige at hyppigheden for AA-individer er 90,25% og hyppigheden for Aa-individer er 9,5 % .
For at finde mine resultater i procent har jeg omregnet mine decimaltal i mit skema til procenter.

 

Meeen.... hvilke tal skal jeg nu bruge??.. forstår det ikke ? :-( 


Brugbart svar (1)

Svar #13
05. september 2011 af exutu (Slettet)

Nu tager du PAA=0,9025 og ganger med wAA=0,05 (altså hvor mange overlevende der er)  og det samme gør du med PAa=0,095

waa=1 da alle aa overlever.

wAA= 0,05, da 95 % dør hvilket jo betyder at 5%=0,05 overlever.

derved udregner du WAA som er antallet af overlevende individer:

dvs:

WAA=PAA(1)*wAA=0,9025*0,05=0,045125

WAa=PAa(1)*wAa=0,095*0,05=0,00475

Waa=Paa(1)*waa=0,0025*1=0,0025

Sum: 0,052375

Nu dividerer jeg WAA, WAa og Waa med summen for at få det i frekvens (eller procent) altså vi får genotypehyppighederne:

PAA(2)=WAA/sum=0,045125/0,052375=0,861575

PAa(2)=WAa/sum=0,000475/0,052375=0,090692

Paa(2)=Waa/sum=0,0025/0,052375=0,04773

Nu udregner vi det som vi egentlig skal bruge i opgaven genhyppighederne:

PA=PAA+½PAa=0,861575+½*0,90692=0,906921

Pa=Paa+½PAa=1-PA=0,093079

Ved ikke om det hjalp


Svar #14
05. september 2011 af DitteLyng (Slettet)

Tror vi misforstår hinanden.. 

Jeg skal finde et stykke jeg kan sætte ind i mit excel for at den kan regne det ud.. Jeg skal ikke selv sætte med udregningerne.... 

Men kan godt se det er lidt forvirrende når du ikke sætter med min "formel" som jeg bare kan sætte tingende ind i.. :-/, 
Ved ikke helt hvordan jeg skal forklare dig det ellers end det jeg allerede har skrevet.. ellers må jeg prøve mig frem og se om jeg kan komme frem til nogle af de resultater du har fået :-) 


Svar #15
05. september 2011 af DitteLyng (Slettet)

Jeg kan altså ikke se hvordan du har fået :

 

PA=PAA+½PAa=0,861575+½*0,90692=0,906921

Pa=Paa+½PAa=1-PA=0,093079

 

I mit excel bliver den øverste 1,315035?? 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #16
06. september 2011 af exutu (Slettet)

Det er også en fejl der skulle stå:

PA=PAA+½PAa=0,861575+½*0,090692=0,906921

 


Skriv et svar til: Biologi - genetik ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.