Matematik

HJÆÆLP!

06. september 2011 af baaby (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Hvordan løser man den konkrete ligning først og typen efter? altså fatter det overhovedet ikke¨,

Konkrete ligning   -        Ligningstype

3x +  5 = 13                 A*X*+b=c
2x/7 =5                       A*x/b=c
7/x=5                           a/x=b

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2011 af Crazyguitarman (Slettet)

Du skal vel bare isolere variablen, altså isolere x.


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. september 2011 af njepsen (Slettet)

Den konkrete ligning er vist med tal - det gør det lidt nemmere:

Første ligning:

3x+5=13
Vi rykker alle tallene over på én side - lad os sige højre (så får vi også lidt pænere tal at arbejde med):
3x+5-5=13-5
Nu står her altså:
3x=8
Divider de 8 med 3 (da vi herved har x' værdi!):
3x/3=8/3
x = 2,66

Hvis du så går over til ligningstypen og følger mit eksempel på løsningen, så kan du se, at det stemmer godt overens:

ax+b=c
Vi rykkede b (5 over på den anden side)
ax=c-b
Og dividerede herefter med a (3):
x=(c-b)/a


 


Svar #3
06. september 2011 af baaby (Slettet)

jamen det er det jeg ikke kan finde ud af, altså når der står a,b,c er jeg helt stået af! :(


Svar #4
06. september 2011 af baaby (Slettet)

Tusind tak njepsen

men synes de næste to bliver mere indviklet`?

 

2x/7 =5                       A*x/b=c
7/x=5                           a/x=b

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. september 2011 af njepsen (Slettet)

Så tager vi da også bare dem:

 

2x/7 = 5
Vi skal have 7 over på samme side som 5. Da det modsatte af at dividere er gange, så ganger vi de 7 over på højre side:
2x/7 *7= 5*7
Nu står her
2x = 35
Vi dividere igen med 2 så vi har ét x's værdi:
2x/2=35/2
x = 35/2 ~ 17,5

Med bogstaver:

ax/b=c

Vi gangede b over på modsatte side:
ax/b*b=c*b
Og har så:
ax = cb
Herefter dividerede vi med a
ax/a = cb/a
Vi får altså at x = cb/a


7/x=5

Vi skal have isoleret x - gang x på begge sider
7/x*x = 5*x
Vi har altså at:
7=5x
Divider begge sider med 5
7/5=5x/5
x = 7/5 ~ 1,4

a/x = b
 

Vi gangede med x på begge sider:
a/x *x=b*x
Vi får altså
a = bx
Vi skal have x alene så vi dividere med b på begge sider (da to bogstaver ved siden af hinanden betyder gange, modsatte af gange er divider)
a/b = x 
 


Svar #6
06. september 2011 af baaby (Slettet)

tusind tak! har en ligning jeg heller ikke kan løse, vil du hjælpe mig med den?


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. september 2011 af njepsen (Slettet)

Selvfølgelig, smid den her eller som privat-besked, så skal jeg nok forklare dig det :)


Skriv et svar til: HJÆÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.