Matematik

ensvinklede trekanter og pythagoras

10. september 2011 af zezima (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er blevet brugt som noget MEGET fundamentalt i RIGTIG mange af de matematiske beviser, som jeg har set de sidste mange år. Selvfølgelig er de ikke empiriske, og jeg kunne godt tænke mig at finde ud af, hvor man kan læse om, hvad der er baggrunden for det. Kunne forestille mig det findes i teorien for euklidske vektorrum?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der er en del opgaver med ensvinklede trekanter. Her benytter man, at forholdene mellem ensliggende siders længder i to ensvinklede trekanter er konstant.

Dette forudsætter ikke, at trekanterne er retvinklede, kun at de to trekanter er ensvinklede. Er trekanterne desuden retvinklede, kan dette bygges ind i opgaverne på forskellige måder.

Jeg forstår ikke, hvor du vil hen med euklidiske vektorrum i denne sammenhæng.


Svar #2
10. september 2011 af zezima (Slettet)

Jeg snakker om selve den teori, der ligger til grund for at ensvinklede trekanter har samme forhold mellem siderne..


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det følger af sinusrelationerne for en trekant.

Hvis to trekanter med sidelængderne (a,b,c) og (a',b',c') er ensvinklede, gælder

sin(A)/sin(B) = a/b = a'/b' , og sin(A)/sin(C) = a/c = a'/c' , hvoraf så ses, at

a/a' = b/b' = c/c'


Svar #4
11. september 2011 af zezima (Slettet)

Præcis! Men i min matematikbog bevises sinus-relationerne i en retvinklet trekant netop udfra ensvinklede trekanter, og dette bruges igen til videre, at bevise sinus-relationerne - så endnu engang er theoremet om ensvinklede trekanter noget, som er dukket op uden begrundelse. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Sætningen stikker i virkeligheden ret dybt og rører ved grundlæggende egenskaber ved talsystemet.

Da jeg i sin tid gik i det, der svarer til 8.-9. klasse, blev sætningen kun bevist i det tilfælde, hvor forholdet mellem to ensliggende sider er rationalt. Man havde forinden udviklet lidt om ensliggende vinkler ved parallelle linier, og så viste man en hjælpesætning:

Når en række paralleller deler en vinkels ene ben i lige store stykker, vil de også dele vinklens andet ben i lige store stykker.

Med den på plads betragtede man så to ensvinklede trekanter, ABC, og DEF (med bogstaverne arrangeret i naturlig rækkefølge). Man flytter så trekant DEF, så D Falder i A, så vinkelbenet DE falder ud ad vinkelbenet AB, og så vinkelbenet DF falder ud ad vinkelbenet AC. Med mindre trekanterne er kongruente, ligger den ene trekant nu inde i den anden, og vi vil have, at BC er parallel med EF . Man antager nu, at længderne af liniestykkerne AB og DE er kommensurable, dvs. at der findes et lille liniestykke med længden μ , og hele tal p og q, således at

|AB| = pμ og |DE| = qμ .

Man afsætter nu liniestykket μ p gange ud ad liniestykket AB, og q gange ud ad liniestykket DE. Fra alle de små liniestykkers endepunkter på AB og DE trækker man linier parallelle med BC (og dermed med EF). Disse paralleller skærer vinkelbenene AC og DF i p, hhv. q lige store stykker, hvilket fremgår af den foregende hjælpesætning. Heraf ses da, at

|AB| / |DE| = p / q = |AC| / |DF| , og heraf følger så det vigtige resultat

|AB| / |AC| = |DE| / |DF| ,

dvs. at forholdet mellem ensliggende sider i ensvinklede trekanter er konstant.

På grund af de rationale tals tæthed i mængden af de reelle tal, kan man udvide beviset til også at gælde i tilfældet, hvor |AB| / |DE| ikke er rationalt.


Skriv et svar til: ensvinklede trekanter og pythagoras

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.