Matematik

Gennemgang af udregning

11. september 2011 af njepsen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej med jer,

Sidder med en aflevering - skal lige have noget på det rene.

Jeg sidder med en ligning jeg skal have fixet:

(x+5)/(x+15)=(x-7)/(x-5)
Ganger over kors og får herved:
(x-5)(x+5)=(x+15)(x-7)
Sidste led er kvadratsætning 3: (a+b)(a-b)=a^2-b^2
 <=> x^2-25=x^2-7x+15x-105
 <=> -25=8x-105
 <=> 80=x
 <=> x=80/8
 <=> x=10

Problemet er bare, at jeg ikke ved om jeg har gjort det rigtigt. Forstår ikke helt det med tredje kvadratsætning. 

Resultatet i sig selv er korrekt, men mangler forklaring på, hvordan jeg regner den tredje kvadratsætning - ud for mit eksempel deroppe.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du har reduceret korrekt. Du kan altid gøre prøve med den fundne løsning i den oprindelige ligning. Den fundne løsning skal jo tilfredsstille den oprindelige ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. september 2011 af mette48 (Slettet)

<=> -25=8x-105
<=> 80=x      Ubs du tabte et 8-tal
<=> x=80/8

(x-5)(x+5)             gang hvert led i 1. parentes med hvert led i 2. parentes

x2+5x-5x-25=x2-25


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg regnede med at det var en tastefejl, eftersom de efterfølgende linier var korrekte.


Svar #4
11. september 2011 af njepsen (Slettet)

Hej, tak for 8 tallet, den fik jeg ikke selv spottet.

Kan du forklare mig den anden del af lighedstegnet, Mette? :) Er  nemlig ikke helt sikker på hvordan jeg er kommet frem til det.

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. september 2011 af mette48 (Slettet)

Fremgangsmåden er den samme

gang hvert led i 1. parentes med hvert led i 2. parentes


Svar #6
11. september 2011 af njepsen (Slettet)

Så det er ikke 3. kvadratsætning??


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, man kan ikke benytte nogen af kvadratsætningerne ved udregning af (x+15)(x-7) .

Med mindre man "sysler" lidt med det:

(x+15)(x-7) = (x+7+8)(x-7) = (x+7)(x-7) + 8(x-7) = x2 -72 + 8x -8·7 = x2 + 8x -105


Skriv et svar til: Gennemgang af udregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.