Matematik

Andengradspolynomium

12. september 2011 af Steffie91 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har en opgave som lyder:

Et andengradspolynomium f er bestemt ved

f(x) = ax^2+bx+c

Det oplyses, at f har nulpunkterne -2 og 4, samt at f(1) = 4,5

a) Bestem tallene a, b og c

 

Håber i kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2011 af IverLine (Slettet)

c er altid skæringen med y-aksen.

Du har nu tre oplysninger hvoraf du kun behøver to.

Indsæt to af punkterne i ligningen og find a og b i to ligninger med to ubekendte.

Line


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. september 2011 af peter lind

Sæt de givne punkter ind i funktionen. Det giver 3 ligninger med de 3 ubekendte a b og c, som du må løse


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

Løs disse 3 ligninger med 3 ubekendte:

0 = a·(-2)2 + b·(-2) + c = 4a - 2b + c

0 = a·42 + b·4 + c = 16a + 4b + c

4,5 = a·12 + b·1 + c = a + b + c


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. september 2011 af Euroman28

Ja sådan her får du nemlig ligningssystemet 

16a + 4b + c =  0

4a  -    2b  +  c = 0 

 a +      b     + c = 4.5

 

Det vil med andre ord sige. 3-ligninger med 3 ubekendte og det står der en metode i den lærebog til hvordan du løser det.     

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Eller benyt, at begge rødder r1 = -2 og r2 = 4 er oplyst, så polynomiet har formen

f(x) = a·(x - r1)(x - r2)

og benyt så oplysningen f(1) = 4,5 til at bestemme a.


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. september 2011 af Euroman28

Det du skal arbejde hen imod imod er at a = -1/2 og b = 1 og c = 4.

Jeg vil mene at det er 3-ligninger med 3-ubekendte du skal satse på her. Men det er bare min mening.

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #7
12. september 2011 af Steffie91 (Slettet)

Jeg kan ikke få resultatet til at a = - 1/2 og b = 1 og c = 4 :s

Kan i hjælpe lidt mere?


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Tillæg til #5

Da rødderne er kendt, har polynomiet formen

f(x) = a·(x+2)(x-4) , og da f(1) = 4,5, får vi

4,5 = 9/2 = a·(1+2)(1-4) = -9a , hvoraf ses, at a = -1/2 .

Polynomiet er da

f(x) = -(1/2)·(x+2)(x-4) = -(1/2)·(x2 -2x -8) = -(1/2)x2 +x +4


Svar #9
12. september 2011 af Steffie91 (Slettet)

Tak, nu forstår jeg det :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. september 2011 af Euroman28

Den anden måde at løse det er som følger

16a + 4b + c =  0

4a  -    2b  +  c = 0

a +      b     + c = 4.5

 

du ser på den ligning(3)


og sætter c = 4.5 - b -a

det indsætter du ligning 2

4a - 2b + 4.5 - b -a = 0

hvillket giver

3a - 3b + 4.5 = 0

den kan du så løse mht. til a.

a = b - 1.5

dette indsætter du så i ligning (1), hvilket giver

16*(b-1.5) + 4b + 4.5 - b - (b-1.5)  =  0

med andre

16b - 24 + 4b + 4.5 - b - b + 1.5 = 18b - 18 = 0

18b - 18 = 0 -> b = 1

derefter gentager det du det for at finde c ved at indsætte b = 1 i ligning (3)

a + 1 + c = 4.5

dvs. c = 3.5 - a

Hvilket du indsætter i ligning (2)

4a  -    2b  +  3.5 -a = 0

hvilket løst mht. b giver

b = 1.5a + 1.75

ved at indsætte det i ligning (1) fåes

16a + 4(1.5a+1.75) + 3.5-a = 0

hvilket er det samme som

21.0*a+10.50 = 0

hvilket giver os værdien for a = -1/2

For at finde ligning b indsætter vi de fundne værdier for a og c i ligning(3)

-1/2 + b + 1 = 4.5

den ligning løses så mht. b hvilket giver b = 4

nu indsættes værdierne for a,b og c i ligning (2)

4*(-1/2) - 2 *1  + 4 = 0

derefter indsætter du værdierne for a,b og c i ligning (1)


16*(-1/2) + 4*1 + 4 = 0

Dermed er har du fundet løsningen til ligningssystemet hvor a = -1/2, b = 1 og c = 4

- - -

Der er Matematik i alt.


Skriv et svar til: Andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.