Historie

sovjets økonomi

29. maj 2005 af SMØLF (Slettet)
Nogen der kan fortælle mig lidt om Sovjets økonomi efter den russiske revolution og op til den kolde krig?

Er meget i tvivl om fx planøkonomi og NEP er det samme og hvad problemet var med dem/det? Har prøvet at søge, men synes ikke rigtig at finde et svar.

Håber nogen vil hjælpe mig - er ved at være lidt desperat, da jeg skal til eksamen her tirsdag.

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)

Traditionelt fremstilles NEP som en overgang mellem krigskommunisme og Stalins planøkonomiske tiltag. Krigsøkonomien fra 1917 - 1921 er blevet karakteriseret som værende alt fra en praktisk udmønting af marxistiske doktriner over det muliges kunst til en videreførelse af traditionel russisk kommandoøkonomi fra før revolutionen. NEP-perioden, der indebar en liberalisering af bøndernes forhold, anses for at kulminere omkring 1930, hvor Stalins interne opposition stort set er væk for en tid. Man kan være så uvenlig at konkludere, at nu sultede man ikke længere, så focus blev flyttet til industrien. Kollektiviseringen, tvangsarbejdet og den generelle militarisering af arbejdslivet bredte sig igen. Den sovjetiske økonomi var således planøkonomisk i hele perioden, men planerne var forskellige. Der er ingen tvivl om, at NEP i princippet ikke var politisk ønskelig, men en simpel nødvendighed for at sikre sig befolkningens fortsatte reproduktion.
Nu har du næppe tid til megen opsøgende virksomhed, men en god indføring i området er udvalgte afsnit fra Rosenfeldt: Sovjetunionens historie 1917 - 1970, Jysk Selskab for Historie 1979.
Ellers kan du konsultere sitet leksikon.org.
Den giver rimelig kort besked, er noget venstreorienteret, men de faktuelle oplysninger fejler ikke noget

Skriv et svar til: sovjets økonomi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.