Matematik

andengradspolynomium

15. september 2011 af Lonie123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :)

Er der nogle der vil hjælpe mig denne her opgave.

Et andengradspolynomium f er bestemt ved f(x) = ax2 + bx + c. Det oplyses at f har nulpunkterne -3 og 5 samt at f(3) = -36.

a) bestem tallene a, b og c.


Brugbart svar (2)

Svar #1
15. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man kender begge rødder r1 og r2 i polynomiet, så det har forskriften

f(x) = a·(x -r1)(x -r2)

Benyt nu den sidste oplysning f(3) = -36 til at bestemme a. Gang til sidst polynomiet ud.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. september 2011 af Euroman28

eller så er der 3 ligninger med 3 ubekendt

det vil sige

9a -3b +c = 0

25a+5b+c = 0

9a +3b+c = -36

du starter med isolere c i den øverste ligning

 

c= 3b - 9a

den indsætter du så i ligning 2

25a + 25b + (3b - 9a) = 16a + 28b = 0 hvor a kan skrives som a = -7/4b 

det indsætter du så sammen med dit udtryk for c i ligning 3..

9*(-7/4b) + 3b + 3b - 9*(-7/4b)= - 36

hvilket betyder b = - 6

Derefter starter du forfra indsætter b = -6 på b's plads i ligning (1)

9a - 3*-6 + c = 0

med andre c fra ligning (1) kan skrives som

c = -18 - 9a

det indsætter du så i ligning (2)

25a+5*-6+(-18-9a) = 16*a - 48 = 0 dvs. a = 3..

Du finder ved at indsætter a og b i en af de 3 ligninger..

- - -

Der er Matematik i alt.


Skriv et svar til: andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.