Matematik

En omkrivning til et bevis. Hjaelp

19. september 2011 af LuckyLuc (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Har brug for lidt hjaelp til en omkrivning.

Saetning : (2n-1)3^n + 1 er delagtig med 4

 

(*) Det her (2n+1) * 3 * 3^n + 1 skal paa en eller anden maade skrives som

 

(2n-1)3^n plus et eller andet

 

Altsaa (2n+1) i (*) hvor +1 skal skifte til -1. Men er ikke lige klar paa hvordan man goere det, saa tingene passer.,.. Nogle hints, ideer eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2011 af peter lind

(2n+1)*3n+1 = (2n-1+2)*3n+1 = (2n-1)*3n + 2*3n +1


Svar #2
19. september 2011 af LuckyLuc (Slettet)

Hey Peter... Mange tak for hjælpen. Der er et spørgsmål jeg ikke forstår ved min projekt.... Hvad er relationen ved ak og ak+1. For en talfølge an=1*3+2*4+3*5+...+n(n-2).

 

Jeg er ikke den eneste der har fattet hat af det her spørgsmål..

 

(Jeg skal også forklare relationen med den opgave som du hjælp mig med).

 

Mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2011 af peter lind

beregn ak+1-ak


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er åbenbart her, at Q(n) er defineret, nemlig

Q(n): (2n-1)·3n + 1 er deleligt med 4.

Vi har

Q(n+1): (2(n+1)-1)·3n+1 + 1 = (2n-1 + 2)·3·3n + 1 = 3·(2n-1)·3n + 2·3·3n + 1

Antager vi Q(n) har vi (2n-1)·3n + 1 = 4·q , hvor q er et helt, naturligt tal. , så

(2n-1)·3n = 4q - 1 , og dermed

(2(n+1)-1)·3n+1 + 1 = 3·(4q-1) + 2·3·3n + 1 = 12q + 2·3n+1 -2

Det ses, at leddet 12q er deleligt med 4. Leddet 2·3n+1 er lige og ikke deleligt med 4; men så må 2·3n+1 - 2 være det, hvorfor vi ser, at Q(n+1) er sand.


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. september 2011 af peter lind

#4 Som jeg læser #2 er det en helt anden opgave


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det har du ret i. Og mit #4 skal adresseres til #0 i stedet. Problemet er, at der køres brudstykker af beslægtede opgaver i flere tråde.


Skriv et svar til: En omkrivning til et bevis. Hjaelp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.