Matematik

grænseværdi.

23. september 2011 af feuni (Slettet)

hvis nu jeg skal finde grænseværdien til (1/x)-(cos(x)/sin(x) i hånden henholdsvis til 0+, og 0-.

Jeg må ikke bruge L´Hopital, og heller ikke cas.

Jeg skal bruge f(x)=b. meningen er så at finde et tal tæt på 0=a.

Jeg mangler et eksempel helst ikke den jeg selv skal løse.

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. september 2011 af peter lind

Grænseværdien kan ikke findes uden at bruge l'Hospitals regel eller tilsvarende. Du kan ikke beregne f(0) fordi du så kommer til at dividere med 0. Det nærmeste du kan komme er at find f(x) for værdier, der ligger tæt på 0. På den måde kan man se det sådan nogenlunde; men det er altså ikke noget bevis.


Svar #2
23. september 2011 af feuni (Slettet)

ok super, så bruger jeg L´Hospitals, jeg troede egentlig man kunne uden den.Tak for hjælpen.


Svar #3
23. september 2011 af feuni (Slettet)

Jeg får forresten ved reduktion mit udtryk til (-x*sin(x))/x. Hvilket er en tæller og en nævner der går mod 0.Det er altså tilladt at bruge L´Hospitals. 1. diff af tæller lig -1*-cos(x). diff af nævner er 1- grænseværdien må så være =1. når jeg kommer fra 0+, og -1 når jeg kommer fra 0-

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. september 2011 af peter lind

Differentiation af tælleren giver ved brug af reglen om et produkt  -sin(x)-xcos(x) -> 0 for x -> 0. Grænseovergangen kan klares ved at for x ≠ 0 kan der forkortes med sin(x) hvilket giver  -x -> 0 for x-> 0


Svar #5
23. september 2011 af feuni (Slettet)

Nå Jeg kan ikke få den grænseværdi til at blive 0.

Jeg skriver lige hvad jeg gør.

1. Først forlænger jeg brøkerne og sætter på fælles brøk

(1/x)-(cos(x)/sin(x)=(sin(x)-cos(x)*x)/(sin(x)*x)

så vil jeg bruge L´Hospitals, der siger at bøken går mod det tæller´/nævner`går imod. Man kan godt skulle diff flere gange for at få et tal der kan bruges.

Jeg diff tæller.og nævner.

T´=cos(x)-sin(x)*x-cos(x)*1

N´=cos(x)*x+sin(x)*1

når jeg evaluerer på det her udtryk gående mod 0+ bliver T´=cos(0)-sin(0)*0-cos(0)*1=1-0-1

N´=cos(0)*0+sin(0)*1=0

Det giver ikke rigtig mening syntes jeg

 


Svar #6
23. september 2011 af feuni (Slettet)

Hov der var vist en fejl 40. den er sgu da 0/0 hi hi så det er jo rigtigt det jeg gjorde.

 


Skriv et svar til: grænseværdi.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.