Matematik

Isolere x og y !??!?!?

23. september 2011 af ilubabs (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej ...

Jeg har brug for noget hjælp til at isolere y og x i  opgaver  ....

1) Isolere x  ... 3 + 4x = ax + 5

2) Isolere y .... b - 3y = ay + c

3) Isolere x ... d + bx = ax + c

 

På forhånd tak ..


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Saml led med x på den ene side og konstanter (led uden x) på den anden side (tilsvarende med y).

I den første ligning kan du jo starte med at trække ax og 3 fra på begge sider.
Derpå kan du sætte x udenfor parentes.
Så kan du dividere med det, der står inde i parentesen (husk det ikke må give nul), på begge sider.
Til sidst gør du prøve (sætter din værdi for x ind i den oprindelige ligning), og ser om det stemmer.
Tilsvarende i de andre ligninger.

Du er velkommen til at skrive dine mellemregninger her, så kan vi kigge dem efter.


Svar #2
23. september 2011 af ilubabs (Slettet)

Jeg har prøvet lidt men jeg går lige i stå til sidst ... Her er mine regninger.

3 + 4x = ax + 5

3 + 4x - ax = ax + 5 - ax

3 + 4x - ax = 5

3 + 4x + ax - 3 = 5 - 3

4x + ax = 2       Hvad skal jeg gøre her? ?

 

b - 3y = ay + c

b - 3y - ay = ay + c - ay

b - 3y - ay - b = c - b

3y - ay = cb           Hvad skal jeg gøre her??

 

 

 


Svar #3
23. september 2011 af ilubabs (Slettet)

Og den sidste her.

d + bx = ax + c

d + bx - ax = ax + c - ax

d + bx - ax = c

d + bx - ax -d = c - d 

bx - ax = c -d      Hvad skal jeg gøre her ..

 

Det er som om jeg går i stå det samme sted hver gang.


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Opgave 1.
Hvordan ændrer du fortegn på ax fra 3. til 4. linje?
Som jeg skrev i #1, skal du sætte x udenfor parentes:

4·x - a·x = 5-3
x·(4-a) = 2
x = 2/(4-a), hvor a må ikke være 4

Prøv de andre på samme måde (inkl. prøve).


Svar #5
23. september 2011 af ilubabs (Slettet)

Det der med fortegnene på ax er en taste fejl, jeg er klar over at der skal stå minus og ikke plus.

 

1)

3 + 4x = ax + 5

3 + 4x - ax = ax + 5 - ax

3 + 4x - ax = 5

3 + 4x - ax - 3 = 5 - 3

4x - ax = 2

4 * x - a * x = 2

x * (4 - a) = 2  

(x * (4 - a)) / (4 - a) = 2 / (4 - a)

x = 2 / (4 - a).

a må ikke være 4

 

2)

b - 3y = ay + c

b - 3y - ay = ay + c - ay

b - 3y - ay - b = c - b

3y - ay = c - b

3 * y - a * y = c - b

y * (3 - a) = c - b

(y * (3 - a)) / (3 - a) = (c - b) / (3 - a)

y = (c - b) / (3 - a)

a må ikke være 3.

 

3)

d + bx = ax + c

d + bx - ax = ax + c - ax

d + bx - ax = c

d + bx - ax - d = c - d

bx - ax = c - d

b * x - a * x = c - d

x * (b - a) = c - d

(x * (b - a)) / (b - a) = (c -d) / (b - a)

x = (c -d) / (b - a)

 

 

 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Du er på rette vej, men i opgave 2 linje 4 mangler der et fortegn på -3y, og fejlen fortsætter ned.

Opgave 3 ser fin ud (husk gerne b≠a)


Svar #7
24. september 2011 af ilubabs (Slettet)

Okay tak for hjælpen :)

 


Skriv et svar til: Isolere x og y !??!?!?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.