Matematik

potenssammenhæng

26. september 2011 af Emmajohanne (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan regner jeg denne opgave ud?

 

For planeternes måner gælder der, at omløbstiden T om planeten og månens middelafstand r fra planeten følger en potenssammenhæng
T =  b · r^1,5
hvor b afhænger af planetens masse
Bestem Saturns b – værdi, når månen Titan har omløbstid 15,95 døgn og afstand 1,222 mill. km

Bestem omløbstiden for Saturnmånen Hyperion 1,48 mill. km fra Saturn

For Uranus’ måne Oberon oplyses T = 13,46 døgn og r = 0,583 mill km og for Neptuns måne Despina T = 0,335 døgn og r = 0,0525 mill km.

Beregn Uranus’ og Neptuns b – værdier

Når de tre planeter Saturn, Uranus og Neptun vejer 95,  14,5 og 17,2 gange jordens masse, er der da nogen lineær sammenhæng  mellem deres masser og deres b – værdier?  Eller 1/b - værdierne?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

- Bestem b ved at indsætte omløbstiden og afstanden i potenssammenhængen, og isoler b.

- Bestem omløbstiden ved brug af r = 1,48 mill.

- Bestem igen b-værdierne ud fra samme fremgangsmetode som i den første opgave.


Skriv et svar til: potenssammenhæng

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.