Matematik

integral

26. september 2011 af aaaa202 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Løs:
∫y/(1+y^2) dy
Jeg kan simpelten ikke få det til at gå op.
Alleførst omskrev jeg til:
∫y/(1+y^2) dy ∫y*1/(1+y^2) dy og prøvede så at bruge partiel integration - det passer nemlig med, at man får arctan(y) i en af leddene, men det gik galt, fordi jeg så i andet led skulle integrere arctan(y) endnu en gang og ikke blev så pænt.
Så prøvede jeg substitution med y^2 + 1 = u => +-kvadratrod(u-1) = u, men så får man jo det ubehagelige, at der er to løsninger for u. Hvordan løses integralet lettest?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt substitutionen u = 1 + y2 , du = 2y dy . Da fås

∫ y/(1 + y2) dy = (1/2) ∫ (1/u) du = (1/2)·ln(|u|) + k = (1/2)·ln(1 + y2) + k


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. september 2011 af SuneChr

Sæt          x = 1 + y         og dermed            ½ dx = y dy

Da fås     ½ ∫ dx / x 

Var de gamle integrationsgrænser a og b,  er de nye  henh.  1 + a2  og  1 + b2


Svar #3
27. september 2011 af aaaa202 (Slettet)

Men den korrekte matematiske formel for substitution siger jo, at:
∫f(g(x))dx = ∫f(u)h'(u)du, hvor h er den OMVENDTE funktion til u=g(x).
Så hvordan kan det være, at jeres løsning stadig bærer frugt OG endda ikke får knas med, at der er to løsninger for ligningen y^2 = c-1 for c. Kan godt være, at jeg misforstår noget essentielt, men så må I forklare mig det :)
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Integralet

∫ y/(1 + y2) dy   har formen

(1/2) ∫ f(u(y))·u'(y) dy

med f(t) = 1/t , og u(y) = 1+y2 , og man får

(1/2) ∫ f(u(y))·u'(y) dy = (1/2) ∫ f(u(y))·(du/dy) dy = (1/2) ∫ f(u) du = (1/2) ∫ (1/u) du

Der er ikke i dette noget behov for at benytte den omvendte funktion til u(y) .


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

At det virker som ovenfor anført, kan man måske indse således. Antag, at vi kan skrive ∫ f(x) dx på formen

∫ f(x) dx = ∫ g(h(x)) · h'(x) dx ,

og vi skal vise, at det er lig (pånær en konstant) med

∫ g(u) du

med u = h(x) . Det gør vi ved at vise, at

d/dx ( ∫ g(h(x)) · h'(x) dx ) = d/dx ( ∫ g(u) du )

På venstre side får vi

d/dx ( ∫ g(h(x)) · h'(x) dx ) = g(h(x)) · h'(x) ,

og på højre side får vi, ved at se på sammensat funktion, at

d/dx ( ∫ g(u) du ) = d/du ( ∫ g(u) du ) · du/dx

                             = g(u) · du/dx

                             = g(h(x)) · h'(x)


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. september 2011 af AskTheAfghan

∫y/(1+y2) dy  =  ∫y/u dy        , hvor u = 1+y2

du/dy = 2y ⇔ dy = du/2y

∫y/u dy = ∫y/u (du/2y) = (y/2y)∫1/u du = (1/2)·(ln(|u|) + K) = (1/2)·(ln(|1+y2|) + K)


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Numerisktegnet er af gode grunde ikke nødvendigt til sidst.

Det ser mystisk ud, hvor du flytter (y/2y) uden for integralet (og uden behørige parenteser). Det skal forkortes under integralet, og så kan konstanten flyttes ud.


Skriv et svar til: integral

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.