Matematik

tangentligning

27. september 2011 af krt (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg har en matematikopgave som jeg har problemer med at løse. Er der nogle som kan hjælpe?

Bestem en ligning for tangenten til grafen for f(x) i punktet P(2,18)

f(x)=3*x^(3)-6

 

Til det skal jeg bruge tangentligningen

y=f'(xo)*(x-xo)+f(xo)

 

På forhånd tak.


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

Ja, det kræver så at du først og fremmest er i stand til at differentiere f(x). Gør det.


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Ja, det er helt korrekt. Her er x0 = 2 . Beregn nu f'(2) .


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. september 2011 af mathon

dvs
               f '(2) og f(2)


Svar #4
27. september 2011 af krt (Slettet)

f(x)=3*x3-6

tangentligningen:
y=f'(xo)*(x-xo)+f(xo)

f'(x)=(3x3-6)'=(3x3)'=3(x3)'=3*3x2

f'(xo)=f'(2)=3*3x2=6*x2=6*22=6*4=24

jeg ved allerede at:
f(xo)=18
xo=2

y=f'(xo)*(x-xo)+fxo
y=24*x-6+18=24x+12

 

Dette er, hvad jeg selv har udregnet. Men facitlisten i min bog siger noget andet, så jeg er meget i tvivl, om det er rigtigt. Hvad siger I?


Svar #5
27. september 2011 af krt (Slettet)

Er det jeg har lavet forkert?


Svar #6
27. september 2011 af krt (Slettet)

Er der ikke venligst en der kan svare mig på det?


Svar #7
27. september 2011 af krt (Slettet)

Venligst..


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du har ikke beregner f'(2) korrekt. Du påstår, at 3·3 = 6; men det er jo ikke korrekt.


Svar #9
27. september 2011 af krt (Slettet)

Hov ja. Så hvis jeg ændrer det til dette, er det rigtigt?

 

f(x)=3*x3-6

Dette er tangentligningen:
y=f'(xo)*(x-xo)+f(xo)

f'(x)=(3x3-6)'=(3x3)'=3(x3)'=3*3x2

f'(xo)=f'(2)=3*3x2=9*x2=9*22=9*4=36

jeg ved allerede at:
f(xo)=18
xo=2

y=f'(xo)*(x-xo)+fxo
y=36*x-6+18=36x+12


Brugbart svar (2)

Svar #10
27. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#9

Det er ikke korrekt. Du finder istedet at tangentligningen bliver

y = 36·(x - 2) + 18

   = 36x - 72 + 18

   = 36x - 54


Svar #11
28. september 2011 af krt (Slettet)

Ej ja, det kan jeg godt se nu.
Tak for hjælpen.


Skriv et svar til: tangentligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.