Matematik

Rekursive følger

30. september 2011 af XiphiasFO (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg sidder med en opgave med en rekursiv følge og jeg har svært ved at forstå hvordan man skal beregne det.

En følge {an}  er rekursivt defineret ved

a1 = 1

an+1 = an2 -1  for n ≥ 1

Hvordan beregner jeg værdierne for f.eks a2 , a3 , a4 ?

Jeg har ikke lært meget om følgende, og jeg kan ikke finde det i bogen. Link til en hjemmeside med uddybning om emnet er meget velkomne.


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2011 af rexden1

En følge er en sekvens af af objekter i rækkefølge. Eksempelvis er en talfølge en sekvens af tal.

ex. 1,2,3,4,5...n er et eksempel på en talfølge

hvor n betegner det n'te postion i følgen. 

I dit tilfælde har du angivet en startværdi, nemlig a1= 1 og du kunne så på bagrund af din følge: an2 -1 for n≥ 1 være interesseret i bestemme det tal der skal stå på næste postion. Dvs. an+1

Du insætter i din formel: an+1=a1+1 = a2= 22-1 = 3    <--- som er det næste tal i din følge:

Du har nu tallene 1,3

 


Svar #2
30. september 2011 af XiphiasFO (Slettet)

Hvad vil det næste tal så være?
an+1 = a2+1 = a3 = 32-1 = 8?

Det skulle gerne blive a3 = -1.  Jeg kan ikke helt se en sammenhæng. Og hvorfor er a2 nødvendigvis lig med 2 i dit tilfælde?


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. september 2011 af rexden1

Det er jeg ked af, jeg har sagt noget vrøvl. Nok de sene natte timer.

det er naturligvis den værdi der står på din n'te position du skab bruge.

Således bliver det: a2= an2 -1 = 12-1= 0 

a3 = an2 -1 =  0-1 = -1

a4=an2 -1=-12-1=0 osv.

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. september 2011 af AskTheAfghan

Du ved, at a1 = 1

an+1 = an2 -1       ⇔      a1+1= a12-1      ⇔      a2 = 12-1     = 0

an+1 = an2 -1       ⇔      a2+1= a22-1      ⇔      a3 = 02 - 1   = -1


Svar #5
30. september 2011 af XiphiasFO (Slettet)

Nice! Nu giver det mening. Nu kan jeg gå i seng uden at få mareridt.

Tak skal I have.


Skriv et svar til: Rekursive følger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.