Matematik

Andengradspolymiet

02. oktober 2011 af Zkw37 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har lidt svært ved at finde ud af, hvordan jeg finder frem til at kunne angive forskrifter til disse andengradspolynomier.

Selve opgaven:

 

Angiv en forskrift for det andengradsplynomium "f", der har rødderne r1 og r2, og hvor parablen går gennem (g,h), når: 

1) * r1 = 1, r2 = -3 og og (g,h) = (0,6)

2) * r1 = 2, r2 = 6 og (g,h) = (7,10)


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Et 2.-gradspolynomium, der har rødderne r1 og r2, har forskriften

f(x) = a·(x - r1)·(x - r2)

Indsæt rødderne og bestem a ud fra oplysningen om punktet (g,h)


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. oktober 2011 af NejTilSvampe

f(x) = a(x-r1)(x-r2)

Indsæt dine kendte værdier for r1, r2, g og h og bestem så konstanten a.


Svar #3
02. oktober 2011 af Zkw37 (Slettet)

#1
#2

 

Hvad mener I, når I skriver at jeg skal bestemme konstanten a ud fra (g,h)?

Altså jeg ved at andengradspolynomiumet skærer ved 0,6 (dvs. (g,h) og ud fra det kan jeg se, at parablen er en pessimist, hvilket må betyde at a < 0 ) er det sådan I mener?

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. oktober 2011 af mathon

1)       r1 = 1, r2 = -3 og og (g,h) = (0,6)

                  

     f(x) = y = a(x-1)(x+3)                      gennem (0,6) giver

              6 = a(0-1)(0+3)

              6 = -3a

              a = -2

dvs
             f(x) = -2(x-1)(x+3) = -2(x2 + 2x - 3) 

             f(x) = -2x2 + 4x + 6


Svar #5
02. oktober 2011 af Zkw37 (Slettet)

#4


Ja okay, så forstår jeg det. :-) Tusind tak for hjælpen


Svar #6
03. oktober 2011 af Zkw37 (Slettet)

#4


Mathon, jeg har nu lavet opg 2), og prøvet at kontrollere det på TI-interactive i en graf, men det stemmer ikke i overens med de værdier jeg har. Kan du se hvad jeg har gjort galt her? :-)

 

Vi gør nu det samme igen, som vi gjorde  i opgave 1), hvor vi indsætter rødderne i forskriften:
f(x) = a . (x-r1) . (x+r2)
f(x) = a . (x-2) . (x+6), vi ved at parablen går igennem punktet (7,10) (g,h)
Nu skriver vi forskriften hvor vi indsætter værdierne (7,10)
10 = a . (7-2) . (7+6)
Vi ganger nu ud i parenteser på den anden side af lighedstegnet:
a . (7-2) . (7+6) = 49 + 42 – 14 – 12 = 65 . a
10 = 65a
a = 0,15
dvs. at forskriften hedder:
             f(x) = 0.15(x-2)(x+6) = 0.15(7-2) * (7+6)
             f(x) = 0.15(x-2)(x+6)  = 0.15(x2 + 6x-2x-12)
             f(x) = 0.15(x^2+4x-12)
f(x) = 0.15x^2 + 0,6x – 1,8


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Rødderne er 2 og 6 , så

f(x) = a·(x-2)(x-6)

Generelt er

f(x) = a·(x - r1)·(x - r2) ,

se #1.


Svar #8
04. oktober 2011 af Zkw37 (Slettet)

#7


Hvis den normale forskrift hedder: f(x) = a·(x - r1)·(x  -  r2) og ikke  f(x) = a·(x - r1)·(x  + r2)

Så giver (i opg. 1) f(x) = -2x2 + 4x + 6 og ikke -4x hvilket det burde, da den bliver kontrolleret rigtigt på TI, ved minustegnet?


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

I Opg. 1 er rødderne r1 = 1 og r2 = -3 , så vi får

f(x) = a·(x - 1)(x + 3) , med

6 = a(-1)(3) , så a = -2 , og dermed

f(x) = -2·(x-1)(x+3) = -2(x2 +2x -3) = -2x2 -4x +6

Forskriften er generelt

f(x) = a·(x - r1)·(x - r2) ,

som anført nu i #1 og #7.


Skriv et svar til: Andengradspolymiet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.