Matematik

Palindromer!!!!!

04. oktober 2011 af sandia (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej til dem der er skarpe til matematik,

jeg har lige et spørgesmål om palindromer.

det er det her min opgave går ud på:

Yrsa har leget lidt med sin nye regnemaskine og påstår, at alle firecifrede palindromer er delelige med 11. har hun ret i det? og i bekræftende fald, hvorfor??

 

tak på forhånd:D


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. oktober 2011 af PeterValberg

Et palindrom er en sætning eller et ord eller et tal, der kan læses i begge læseretninger.

fx 7887 som faktisk ER deligt med 11

du skal altså undersøge om det er korrekt, at ALLE firecifrede palindromtal er delelige med 11

modstridsbevis, måske ????

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. oktober 2011 af GameOverGoofy (Slettet)

Det kan evt. løses ved induktion. Se vedhæftede fil.

Vedhæftet fil:Palindrom.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #3
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Et 4-cifret palindrom må have cifferformen abba , dvs

p = a·103 + b·102 + b·10 + a = a·1001 + b·110

   = a·91·11 + b·10·11

   = 11·(a·91 + b·10)

som jo er deleligt med 11.


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. oktober 2011 af GameOverGoofy (Slettet)

tjaa. et lidt mere overskueligt svar ind mit forsøg på et induktionsbevis :-)


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det bevis kan ikke bruges. Du har 2 parametre i brug, k1 og k2, men opererer med et P(k) uden at forklare, hvad k har med k1 og k2 at gøre. Endvidere antages det at gælde for k1 ≥ 1 og k2 ≥ 2 . Hvad er der så tilbage at vise?

Der er heller ikke den store motivering for et induktionsbevis, for der er jo kun et endeligt antal 4-cifrede palindromer.


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. oktober 2011 af GameOverGoofy (Slettet)

Ok, jeg er først lige begyndt at lære at forstå induktionsbeviser, så mistede nok overblikket.

Men af ren nysgerrighed, hvordan skulle induktionsbeviset evt. så være udformet ?

Her tænker jeg på antagelsen når der er 2 parametre ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Som jeg skrev i #5, er et induktionsbevis slet ikke den rigtige form for bevis her.


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. oktober 2011 af GameOverGoofy (Slettet)

Gælder det egentlig på alle endelige mængder ? altså at induktionsbevis ikke er at foretrække ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det vil nok afhænge af den konkrete situation.

Det grundlæggende i et induktionsbevis er, at man viser, at hvis induktionsudsagnet P(n) gælder for et n, så gælder det også for n+1, altså P(n) ⇒ P(n+1) , og så viser man, at det er sandt for et bestemt n0 ,
f.eks., n0 = 1. Induktionsteoremet siger så, at P(n) er sandt for alle n ≥ n0 .


Brugbart svar (1)

Svar #10
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Vi kan udvide denne lille opgave og samtidig gøre lidt brug af induktion.

Vi vil først vise, at ethvert tal af formen

zn = 102n-1 + 1 , hvor n er et helt, positivt tal, er deleligt med 11.

Vi ser først, at z1 = 11 , som er deleligt med 11.

Antager vi nu, at zn er deleligt med 11, har vi zn = 102n-1 + 1, og vi har

100·zn = 102n+1 + 100 = 102n+1 + 1 + 99 = zn+1 + 9·11 , og dermed

zn+1 = 100·zn - 9·11

Antager vi, at zn er deleligt med 11, er 100·zn også deleligt med 11, og dermed er zn+1 deleligt med 11, hvormed induktionsbeviset er færdigt.

Ved hjælp af dette lille resultat er det ret let at se, at ethvert palindrom med et lige antal cifre er deleligt med 11.


Brugbart svar (1)

Svar #11
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Linien midt i #10 skal læses

"Antager vi nu, at zn er deleligt med 11, har vi zn = 102n-1 + 1, og vi har "

----------------------------------------------

De første tal af formen zn er

11, 1001, 100001, 10000001, ...


Svar #12
05. oktober 2011 af sandia (Slettet)

Iam lost :/


Brugbart svar (1)

Svar #13
05. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Bare hold dig til beviset i #3.


Skriv et svar til: Palindromer!!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.