Matematik

faktorisering

06. oktober 2011 af giraffenh (Slettet)

hej jeg skal faktorisere 

f(x)=x^4-14x^3-27x^2+884x-2464

er bare i tvivl når det er et fjerdegradspolynomium... håber i kan hjælpe!


Svar #1
06. oktober 2011 af giraffenh (Slettet)

altså når jeg skal finde rødderne skal jeg jo bruge d=b^2-4ac men ... der er jo 4 :S


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. oktober 2011 af mathon

nej

 brug CAS til at finde rødderne

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#1

Brug i stedet factor-funktionen på din lommeregner.

Du indtaster

factor(x4 - 14x3 - 27x2 + 884x - 2464)


Svar #4
06. oktober 2011 af giraffenh (Slettet)

Må man godt det når det er en aflevering? skal der ikke noget mere mellemregning med?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#4

Selvfølgelig må du det. En manuel løsning af denne opgave er formentlig alt for kompliceret. Du skal bare gøre det klart, hvorledes du indtaster på lommeregneren, og hvorfor du gør det.


Svar #6
06. oktober 2011 af giraffenh (Slettet)

super tak ! :D  glad igen ;d


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. oktober 2011 af mathon

glæden varer undertiden KORT:

factor(x4 - 14x3 - 27x2 + 884x - 2464)                          giver dig intet svar

solve(x^4 - 14x^3 - 27x^2 + 884x - 2464=0,x)               efter NOGEN tid får du

    x = -7,04271    v    x = 2,829

hvorefter
                             (x^4 - 14x^3 - 27x^2 + 884x - 2464) divideres først med (x+7,04271) med alle decimalerne
og kvotienten
divideres med (x-2,829) med alle decimalerne
 

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Prøv med

x4 - 14x3 - 27x2 + 884x - 2464 = (x + 8)·(x - 7)·(x - 4)·(x - 11)

og bliv glad igen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Tillæg til #8

I et normeret polynomium af 4. grad

f(x) = x4 + ax3 + bx2 + cx + d

gælder der, via faktoriseringen

f(x) = (x - r1)(x - r2)(x - r3)(x - r4)

at d = r1·r2·r3·r4 , dvs, at konstantleddet er lig med produktet af rødderne. Da her d = -2464 = -25·7·11 , er det nærliggende at undersøge, om ±7 og ±11 kunne være rødder i polynomiet.


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#8

Ja, lige nøjagtig. Det er derfor muligt at få et svar, når man på lommeregneren indtaster udtrykket

factor(x4 - 14x3 - 27x2 + 884x - 2464) .


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Jeg bruger ikke lommeregner, så jeg skal ikke udtale mig om, hvad man får der.


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. oktober 2011 af mathon

korrektion til #7
       OK jeg havde en tastfejl og fik "slukket for glæden"    SORRY    :-)
så 
        "julemændene" #3 og #9 kendte deres besøgelsestid

         til glæde for alle!     :-)


Brugbart svar (0)

Svar #13
06. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#11

Jeg kan så bekræfte, at dit resultat i #8 er identisk med resultatet på lommeregneren, når man anvender factor-funktionen. 

#12

Glimrende, så er vi enige :-)


Brugbart svar (1)

Svar #14
06. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Så blev det da atter jul i den gamle faktorgård. De små koefficienter var igen samlet i den hyggelige polynomiumsstue, hvor det glade julepolynomium delte rødder ud til alle. Og julepolynomiet fortalte endnu en gang den gamle historie om, hvor vigtigt det var for en koefficient at have det rigtige fortegn. "Ja, for når I koefficienter har de rigtige fortegn, så bliver mine rødder reelle og ganske artige at se på. Men hvis jeres fortegn ikke passer rigtigt, ak, så bliver nogle af mine rødder ganske aparte, og vi må have hjælp af jeres onkel i til at få skik på dem."


Brugbart svar (1)

Svar #15
06. oktober 2011 af mathon

 

                 ...og alle spiste vækstalamande med differentialbær i integralsovs...


Brugbart svar (0)

Svar #16
06. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#14 , #15

Forunderlig matematikhumor kan altid redde en vejrmæssig trist torsdag aften :-)


Brugbart svar (0)

Svar #17
11. oktober 2011 af Krabasken (Slettet)

- Jeg vidste ikke, at Andersen 11 var DEN Andersen ...

 

- Tak for historien,  H.C.


Brugbart svar (0)

Svar #18
11. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Det er ganske vist.


Brugbart svar (0)

Svar #19
11. oktober 2011 af Krabasken (Slettet)

- Jeg vidste ikke, at Andersen 11 var DEN Andersen ...

 

- Tak for historien,  H.C.


Skriv et svar til: faktorisering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.