Matematik

Differentialligning hjælp!

06. oktober 2011 af lalalalama (Slettet) - Niveau: A-niveau

I en model antages det at en bestemt populations vækst er sådan, at antallet N af individer i populationen til tidspunktet t (målt i døgn) tilfredsstiller differentialligningen.

dN/dt = ((0,08t-1) / t) N , t>0,5

Det oplyses at til tidspunktet t = 1 er 1,2*10^6

Benyt modellen til at bestemme populationens væksthastighed til tidspunktet t=1, og bestem det tidspunkt, hvor antallet af individer i populationen er mindst.


Ved ikke rigtig hvad jeg skal gøre for at løse den ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Løs differentialligningen ved separation af de variable. Fastlæg integrationskonstanten ud fra den ekstra oplysning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. oktober 2011 af peter lind

Væk ersthastigheden er dn/dt, så sæt de givne punkter ind i højre side

Når populationen er mindst er dN/dt = 0 så løs ligningen dN/dt = 0


Svar #3
06. oktober 2011 af lalalalama (Slettet)

dN/dt=(0,08*1,2*?10?^6-1)/(1,2*?10?^6 ) ? og hvad med N 


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvad betyder alle de "?" i dit udtryk?

Separation af de variable:

(1/N) dN = ((0,08t-1) / t) dt = (0,08 - (1/t)) dt

Integrer nu på hver side.


Svar #5
06. oktober 2011 af lalalalama (Slettet)

dN/dt=(0,08*1-1)/1))*1,2*10^6 er det ikke sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er dN/dt til tiden t = 1 . Det skal du sådan set ikke bruge til noget.


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. oktober 2011 af peter lind

#3 N = 1,2*106 i det første spørgsmål, hvilket så vidt jeg kan se du også har brugt.

I det andet spørgsmål skal du bare bruge at N > 0 og 0-reglen. Ligningen bliver så uafhængig af N

#4 Man kan godt løse differentialligningen og på den måde finde svaret; men der spørges jo ikke om løsningen. Det er væsentlig nemmere at finde svarene direkte ud fra ligningen


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Rettelse til #6

Ja, det er dN/dt til tiden t = 1. Det er væksthastigheden til t = 1.

#7

Ja, det er helt korrekt. Jeg havde misfortolket trådstarters sidste linie i #0.


Svar #9
07. oktober 2011 af lalalalama (Slettet)

Forviring!! :D hehe.

 

Er det sådan her? 

dN/dt=(0,08*1-1)/1*1,2*10^6=-1,104*10^6


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja.


Svar #11
07. oktober 2011 af lalalalama (Slettet)

Hvordan bestemmer jeg det tidspunkt, hvor antallet af individer i populationen er mindst.


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ved at gøre brug af differentialligningen og løse ligningen dN/dt = 0 . Benyt Peter Linds forklaring i #7.


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. oktober 2011 af mathon

 

                     dN/dt = ((0,08·t-1) / t)·N = 0                     t > 0,5  N >0

dvs
         når
                    (0,08·t-1) = 0   og   t > 0,5.............     


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. april 2012 af bonzoadam (Slettet)

Hvis vi i det her spørgsmål går ud fra at N>0 skal vi så løse ligningen 0=(0,08t-1)/t som jeg får til t=25/2


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. april 2012 af peter lind

ja


Skriv et svar til: Differentialligning hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.