Matematik

Bestem forskriften for funktion f

08. oktober 2011 af Cmpman (Slettet)

Hej jeg har brug for hjælp til følgende spørgsmål:

En nyansat medarbejder aflønnes med 189 kr. i timen. I medarbejderens kontrakt står, at timelønnen
skal stige med 2% om året. Lad f (x) angive timelønnen i kr. efter x års ansættelse.

Bestem forskriften for funktionen f .


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Fast procentuel stigning --> eksponentiel vækst.


Svar #2
08. oktober 2011 af Cmpman (Slettet)

Kan jeg få lidt mere hjælp?

Jeg ved at en eksponentiel funktion ser ud på følgende måde:

f(x)=b*a^x

så skal a og b vel findes.

Men jeg er ikke sikker på hvordan det gøres.

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. oktober 2011 af SuneChr

Som anført i # 1  er der tale om eksponentiel vækst med lige stor vækstrate i alle årene.

Vi får derfor:                f(x)  =  189·1,02x

idet vi erindrer renteformlen   kn = ko·(1 + r)n


Skriv et svar til: Bestem forskriften for funktion f

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.