Matematik

Monotoniforhold

13. oktober 2011 af violetblå (Slettet) - Niveau: B-niveau

f(x) = Ln(x) - 4x, x>0

Så fik jeg f´(x) = 1/x - 4

Men hvordan skal jeg finde monotoniforholdene for f?

OG bestem maximumsværdien for f?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

Løs nu ligningen f'(x) = 0, og bestem derefter fortegnsvariationen for f'(x) .


Svar #2
13. oktober 2011 af violetblå (Slettet)

f´(x) = 1/x - 4 =0

1/x = 4

så ganger jeg 1 på begge sider så 1 går ud

x = 4

Er det her rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Nej, du løser ikke ligningen korrekt.

1/x - 4 = 0  ⇔  1/x = 4  ⇔  x = 1/4


Svar #4
13. oktober 2011 af violetblå (Slettet)

Er du helt sikker?


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#4

Selvfølgelig er jeg da sikker.


Svar #6
13. oktober 2011 af violetblå (Slettet)

Ej Tusind Tak ;-D


Svar #7
13. oktober 2011 af violetblå (Slettet)

Men jeg ved ikke hvordan jeg skal tegne monotonitabel :(

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
13. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#7

Indsæt i f'(x) værdier af x på hver side af ekstremumspunktet, og undersøg ud fra fortegnet om ekstremum er enten maksimum eller minimum.


Svar #9
13. oktober 2011 af violetblå (Slettet)

Altså f.eks.

f´(x) =1/x - 4

f´(1) = 1/1-4 = -3

&

f´(-2) = 1/-2 -4 = -4,5


Brugbart svar (1)

Svar #10
13. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#9

Husk, at ln(x) ikke er defineret for negative tal.

f'(x) = (1/x) - 4

Vi indsætter x = 1 og x = 1/5, således at

f'(1) = (1/1) - 4 = -3

f'(1/5) = (1/1/5) - 4 = 5 - 4 = 1

Der er altså tale om et maksimum, eftersom monotoniforholdet for f(x) er voksende inden ekstremum.


Svar #11
13. oktober 2011 af violetblå (Slettet)

 

Monotonitabel:

x          1/5                 0.25            1  

-------------------------------------------

f´(x)        +                    0               -

f(x)         pil op                    pil ned

 

Er det rigtigt?
 


Brugbart svar (1)

Svar #12
13. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#11

Det er korrekt, ja.


Svar #13
13. oktober 2011 af violetblå (Slettet)

Tak igen igen ;-)


Svar #14
13. oktober 2011 af violetblå (Slettet)

så maksimums værdien for f er :

Monotonitabel:

x          1/5                 0.25                 1 

----------------------------------------------------

f´(x)        +                    0                        -

f(x)         pil op           Maksi            pil ned


Brugbart svar (1)

Svar #15
13. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#14

Maksimumsværdien er så x = 1/4 .


Svar #16
13. oktober 2011 af violetblå (Slettet)

Merci ;D


Brugbart svar (1)

Svar #17
13. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#16

Du kan evt. indsætte x = 1/4 og finde den maksimale funktionsværdi for f(x). Man benytter nu

f(x) = ln(x) - 4x , hvor så

f(1/4) = ln(1/4) - 4·(1/4) = ln(1/4) - 1 = -2,39 .


Svar #18
13. oktober 2011 af violetblå (Slettet)

Men så er det ikke det samme resultat som x = 1/4 (0,25)


Brugbart svar (0)

Svar #19
13. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#18

Det kommer også an på, hvad der menes med maksimumsværdi. Er det den x-værdi, hvortil funktionsværdien er størst, eller er det selve den maksimale funktionsværdi?

Jeg hælder nok mere til facit i #17, hvor den maksimale funktionværdi er beregnet, altså maksimumsværdien for f(x) .


Svar #20
13. oktober 2011 af violetblå (Slettet)

Der står Betem maximumsværdien for f.


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.