Matematik

LOG

21. oktober 2011 af Me292 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Lysfølsomheden for fotografiske film kan udtrykkes i enheden DIN eller i enheden ASA. 100 ASA svarer til 21 DIN, og 400 ASA svarer 27 DIN. Hvis x er lysfølsomheden i ASA og y betegner lysfølsomheden i DIN, gælder sammenhængen:  y = a log(x) + b

a. Bestem a og b
Her har jeg så indsat tallene i formlen, håber at det er rigtigt?    
27 DIN = a log (400) + b

Derefter skal a og b vel isoleres? Men jeg er ikke så god til det, når der er to ukendte, så jeg håber, at nogle kan hjælpe mig med det. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der opstilles 2 ligninger ud fra de to sæt oplysninger:

100 ASA svarer til 21 DIN, giver     21 = a·log(100) + b ,

400 ASA svarer til 27 DIN, giver    27 = a·log(400) + b

og af disse to ligninger kan man bestemme a og b.

Træk den øverste ligning fra den nederste, hvorved der fremkommer en ligning til bestemmelse af a alene. Indsæt den fundne værdi for a i en af de to ligninger til bestemmelse af b.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. oktober 2011 af Walras

Du skal opstille to ligninger ud fra dine oplysninger. Du har jo

21=a*log(100)+b

27=a*log(400)+b

som er to ligninger med to ubekendte. Du skal da finde frem til a og b.


Svar #3
21. oktober 2011 af Me292 (Slettet)

Det i begge skriver, havde jeg jo allerede fundet frem til, det er jo bare at sætte tallene ind i formlen, hvilket er ret simpelt og det forstår jeg godt.

Mit spørgsmål var hvordan jeg kom videre, ved godt at jeg skal finde frem til a og b, det er sådan set det jeg IKKE kan finde ud af :-) Det er HVORDAN jeg finder dem... Nu har jeg heller ikke min lommeregner på mig, så må nøjes med diverse på nettet, så det hjælper selvfølgelig heller ikke. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. oktober 2011 af Krabasken (Slettet)

27 = a * log(400) + b
21 = a * log (100) + b
-----------------   træk fra
6 = a * (log(400) - log (100)) = a * log (400/100) = a * log(4) = a * 0,6021
a = 6/0,6021 = 9,9658
-----------------
21 = a * log(100) + b
b = 21 - a * 2 = 21 - 2 * 9,9658 = 1,0684

;-)


Svar #5
21. oktober 2011 af Me292 (Slettet)

Hvor fik du 6-tallet fra? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. oktober 2011 af Krabasken (Slettet)

27 - 21 = 6


Svar #7
21. oktober 2011 af Me292 (Slettet)

Tak for hjælpen! Nu ved jeg det, men det ville være nemmere for mig, med mellemregningerne også :-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. oktober 2011 af Krabasken (Slettet)

ALLE mellemregninger er med -


Svar #9
21. oktober 2011 af Me292 (Slettet)

"27 - 21 = 6" - ja det var den der jo så ikke vel ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. oktober 2011 af Krabasken (Slettet)

Jeg forstår ikke, hvad du mener - prøvv at læse, hvad du skrev, og skriv det så lige en gang til plz ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Fremgangsmåden blev jo beskrevet i #1, og mellemregingerne er i #4.

De to ligninger er

21 = a·log(100) + b
27 = a·log(400) + b

Man trækker den øverste ligning fra den nederste ligning, hvorved man får

27 - 21 = 6 = a·log(400) - a·log(100) = a·(log(400) - log(100)) = a·log(400/100) = a·log(4),

hvoraf man ser, at

a = 6 / log(4)  = 3 / log(2) ,

og dermed

b = 21 - a·log(100) = 21 - 2·a = 21 - 12/log(4) = 21 - 6/log(2)


Svar #12
21. oktober 2011 af Me292 (Slettet)

At tak for hjælpen, så vidste jeg HVOR 6-tallet kom fra, men at det ville være nemmere hvis du skrev ALLE mellemregninger ned, for det gjorde du jo ikke. Den jeg spurgte til undlod du :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. oktober 2011 af Krabasken (Slettet)

Jamen der ER jo ikke flere mellemregninger - alt srår der, og nu har du det een gang til i # 11


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. oktober 2011 af Krabasken (Slettet)

Der stod

27

21

-------------------    Træk fra

 6

- er det ikke alle mellemregninger - ?

Prøv selv at de efter i # 4

Nå - ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
21. oktober 2011 af AskTheAfghan

#12

Når andre har hjulpet dig med at bestemme a og b, er mellemregningerne altid med. Hvis du i # 3 har allerede forstået hvorfor og hvordan det skulle være sådan, er det jo også mellemregninger. Du skal kun tænke over, hvor du vil hen med det (UDEN at tænke dybere (filosofere) hvordan du er kommet frem til at tænke sådan). Du konverterer kun fra hvad du har i tanker (fremgangsmåde) til håndskrevne resultat. Genlæs #1, #2, #4 og #11.


Svar #16
21. oktober 2011 af Me292 (Slettet)

Sorry, my mistake! :-)


Skriv et svar til: LOG

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.