Matematik

Differention af f(x)=2*√x

22. oktober 2011 af KLWG (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :-)

er det korret at f(x)=2*√x differentieret giver: f'(x)=1/(2*√x)?

Bagefter skal man bestemme f'(4) og angive en tangent for grafen til punktet P(4,f(4)) - hvordan er det nu helt præcist man gør dette?

For at bestemme f'(4) skal man vel bare indsætte 4 på x'plads i den differentieret funktion? Således at f'(4)=1/(2*√4) - dette giver så 1/4.

Men hvad er det så jeg gør for at komme videre herfra og inde tangents ligning?

Håber I kan hjælpe mig :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2011 af mathon

 

          ...det er korrekt, at
                                                f(x) = 2
·√x differentieret
             giver

                                                f '(x) = 1/√(x)          x>0

                                                f '(4) = 1/√(4) = 1/2

............

    tangentligning:
                                                y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo)
            dvs
                                                y = f '(4)·(x-4) + f(4)

                                               


Svar #2
22. oktober 2011 af KLWG (Slettet)

Jeg forstår ikke helt din ligning?

Kan tangents ligning og skrives som formen: y=ax+b?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2011 af mathon

    du kan selv reducere
                                              y = f '(4)·(x-4) + f(4)

                                              y = (1/2)·(x-4) + 4

    til formen
                                              y = ax + b
 


Svar #4
22. oktober 2011 af KLWG (Slettet)

Så når y=(½)*(x-4)+4 så er det vel bare: ½=4+b?

Så isoleres b så: b=½-4=-7/2

Tangents ligning er altså: y=x-7/2?

Er det rigtigt? :-) Og er y=(½)*(x-4)+4 lige så korrekt at skrive som y=ax+b formen? det er her jeg bliver lidt forvirret


Svar #5
22. oktober 2011 af KLWG (Slettet)

Eller er det:

y=½ (x-4---9+4

y=½x-2+4

y=½x+2 - tangentens ligning ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. oktober 2011 af Walras

"er det korret at f(x)=2*√x differentieret giver: f'(x)=1/(2*√x)"

Nej, det er desværre ikke korrekt, idet

f(x)=2√(x) => f'(x)=2*(√(x))'=2*[1/(2√(x))]=1/√(x),

hvor du ser, at 2-tallerne går ud med hinanden.

Du finder da f'(4) ved at indsætte x=4, så

f'(4)=1/√(4)=1/2.

Nu ved du, at tangentligningen har formen

y=ax+b.

Du ved desuden, at differentialkvotienten er tangentens hældning i punktet x, dvs at vi må have, at f'(4)=a i (4,f(4)). Med den viden kan tangentligningen skrives

f(4)=f'(4)*4+b,

hvor du ser, at f(4) stadig er ukendt. Den udregner du ved at indsætte x=4 i f(x), så

f(4)=2√(4)=4.

Da kan du indsætte tallene og isolere b, idet

4=1/2*4+b <=> b=2

Du har da, at tangenten i punktet (4,f(4)) må være

y=1/2x+2

Kig fremstillingen her igennem et par gange for den skal simpelthen sidde der!


Skriv et svar til: Differention af f(x)=2*√x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.