Matematik

Ordensrelationsspørgsmål

23. oktober 2011 af LuckyLuc (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Lad M = {2, 3, 4, 6, 7, 8} og lad relationen R på M være givet ved xRy <=> (x|y v y-x = 5)

Gøre rede for, at R er en ordensrelation.

(Skal jeg finde (x, y) ved M x M for at løse denne opgave eller hvordan)?

Altså jeg syntes min bog er pissedårlig til forklarer, men så vidt som jeg har forstået det skal jeg visse at R.

(Er ikke 100% tryg ved disse 3 udtryk, vil gerne have dem uddybbet hvis det er)

Refleksiv: Hvis noget er relateret til den selv, som f.eks. 2 går op i 2

Transitiv: Hvis a er relateret til b og b til c,a relateret til c

Antisymmetrisk: x R y og y R x medfører x=y..

 

Nu til opgaven. Lad os undersøge om xRy er

Reflektiv: 2  | 2 osv. v 8-3 = 5. Den er god nok (tror det er sådan det skal gøres, hvis det er forkert må der gerne komme nogle inputs.

Transitiv: Blank

Antisymmetrisk: Blank 

 

Er ikke sikker på om det er M x M jeg skal finde.. Håber der er en der kan hjælp lidt eller bekræfte/afkræfte korekthed og fejl

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

"pissedårlig til forklarer"? -- så skulle du læse din egen tekst!

Man skal først og fremmest bruge defnitionerne for en ordensrelation. En relation R i en mængde er en ordensrelation, hvis den er refleksiv, antisymmetrisk, og transitiv.

Refleksiv: xRx for alle x

xRx ⇔ (x|x ∨ x-x = 5) ⇔ x|x , sandt for alle x, så relationen er refleksiv.

Antisymmetrisk: xRy ∧ yRx ⇒ x = y

xRy ∧ yRx ⇔ ( x|y ∨ y-x = 5) ∧ (y|x ∨ x-y = 5) ⇔ (x|y ∧ y|x) ∨ (x|y ∧ x - y = 5) ∨ (y-x = 5 ∧ y|x) ∨ (y-x = 5 ∧ x-y = 5)

                   ⇔ (x|y ∧ y|x) ⇒ x = y ,

dvs relationen er antisymmetrisk

Prøv nu selv den transitive egenskab.


Svar #2
23. oktober 2011 af LuckyLuc (Slettet)

Reflektiv : x | x. Den er god nok fordi alle elementerne går op i sig selv så vi behøver ikke tage højde for x-x = 5. D.v.s.

2 | 2, 3 | 3, 4 | 4 osv.

Antisymmetrisk: Jeg kan ikke se hvad x og y skulle være.. Kan det være M x M = {(2, 2) (2, 4) (2, 6), (2, 8) (3, 3), (3, 6) (4, 4), (4, 8), (5, 5), (6, 6), (7, 7), (8, 8), (2, 7), (3, 8)}, hvor tuplerne består af x'er og y'er?? Eller viser man det på den måde som du har gjort det?

Transitive: Jeg prøver efter bedste evne sådan som jeg har forstået det.

a = 2, b = 4, c = 8

2 | 4 v 4 -2 = 2. Sandt

4 | 8 v 8- 4 = 4. Sandt

Derfor

2 | 8 v 8-2 =6. Sandt.

∀a, b, c ∈ M : (a R b) ∧ (b R c) ⇒ (a R c)

Men det virker ikke hvis a = 2, b = 3, og c = 6 f.eks...

Er det nogenlunde korrekt? Forresten du må undskylde med at jeg er dårlig til at forklarer.. Og tak for tålmodigheden endnu engang.


Svar #3
23. oktober 2011 af LuckyLuc (Slettet)

bumper lige en enkelt gang


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. oktober 2011 af bugmenot111222333 (Slettet)

Transitivetet kan du vise ved divisorrelationen i R x|y - og da vi ved at det altid gælder at hvis "x går op i z" og "z går op i y", så vil "x også gå op i y".

Og siden at relationen er x|y ELLER y-x=5, må den være transitiv, hvis du bare kan påvise en af tingene.

Det skal dog nok formuleres lidt mere formelt.

 

Mht. anitsymmetri, så skal du ikke "sætte tal på", den metode går kun hvis du skal påvise at det IKKE gælder - for der er det nok bare at finde en enkelt eksempel.

Når du som her skal vise at det gælder, så skal du vise det generelt - sådan som Andersen11 har gjort.


Svar #5
24. oktober 2011 af LuckyLuc (Slettet)

#4

 

Nu bliver jeg endnu mere forvirret... Må man ikke bruge tal nu? Altså hvad er x, y og z?

Det med MxM er det bare noget man slet ikke bruger her??

 

Opgaven siger Lad M = {2, 3, 4, 6, 7, 8} og lad relationen R på M være givet ved xRy <=> (x|y v y-x = 5), men i Andersen11's eksempel ser jeg slet ikke M = {2, 3, 4, 6, 7, 8} blive brugt.

Anyways mange tak for hjælpen indtil videre, syntes sku det er svært med formuleringerne osv.

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. oktober 2011 af bugmenot111222333 (Slettet)

#5

Du skal ikke bruge M x M til at undersøge om R er en ordensrelation nej.
Du skal heller ikke bruge M = {2, 3, 4, 6, 7, 8} for at vise om M på R er en ordensrelation.

x, y og z er bare variable, der skal repræsentere nogle givne tal - det er ikke noget der direkte skal sættes tal på i den her forbindelse.

Du viser, hvad det er du vil vise, med x, z og y - som så derefter gælder for ethvert tal indenholdt i M.


Svar #7
24. oktober 2011 af LuckyLuc (Slettet)

Jeg skal lige kigge på nogle andre lektier, men vil du ikke lige kigge forbi tråden bageefter, jeg vil bare gerne sikre mig at det er gjort rigtigt hvis det er


Svar #8
24. oktober 2011 af LuckyLuc (Slettet)

Altså sidste ord fra mig i denne her tråd..

Transitiv: ∀x, y, z ∈ M : (x R y) ∧ (y R z) ⇒ (x R z)

(x|y v y-x=5) ∧ (y | z v z-y=5) => (x|z v z-x=5)

Jeg kan godt se at jeg skal finde noget "generelt". Men i praktisk kan jeg ikke få det til at gå op med M = {2, 3, 4, 6, 7, 8} hvis jeg udvælger 3 elementer x, y, z, hvor 7 er den ene af elementerne.


Svar #9
24. oktober 2011 af LuckyLuc (Slettet)

ligemeget har fundet ud af det, tusinde tak igen alle, især den geniale mand Andersen11 :)


Skriv et svar til: Ordensrelationsspørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.