Matematik

Hjælp til regression.

24. oktober 2011 af sansas

Nedenstående tabel viser sammenhørende værdier af længden l (målt i mm) og tørvægten m (målt i mg) for nogle fiskelarver.

l i mm: 5.1, 5.6 , 5.9, 6.2, 6.4, 6.8, 7.1

m i mg: 0.13, 0.18, 0.22, 0.27, 0.30, 0.35, 0.44

a) Gør rede for hvilken af væksttyperne lineær, eksponentiel eller potensvækst, der bedst beskriver m som funktion af l.

b) Benyt den bedste model til at bestemme tørvægten af en 7.6 mm lang fiskelarve, og benyt modellen til at bestemme længden af en fiskelarve, som har en tørvægt p 0.68 mg.

 

Hjæææælp.......!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2011 af WHiP (Slettet)

a)

Hvis der ikke er opgivet noget må du bare prøve med den graf der går igennem flest mulige punkter.

b)

Når du har bestemt dig for modellen skal du bare løse

m(7,6) og m(l)=0,68


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2011 af Jiyan (Slettet)

A) du skal tegne dem i en grad, for at se hvilken af de følgende typer der passer bedst. Så skriver du bare ud fra grafen, at punkterne/lnjen passer med den bestemte type. 

B) Du finder en ligning for din graf, kan du enten gøre på en TI - 89 eller den god gammeldags måde, ved at bruge dine formler. Og så skal bestemme dit Y i formlen, idet x er opgivet til at være 7.6 

og omvendt, når du skal bestemme længden, der har du dit Y, men ikke dit X.. så her er X den ukendte..

 

Håber det gad mening.. :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

a) Man skal lave regression med hver af de tre modeltyper til tabellens data og vælge den model, der giver den bedste regression ud fra værdien af R2 .


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. oktober 2011 af SuneChr

Se vedhæftet.

Beklager - Ude af drift.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2011 af Jiyan (Slettet)

Altså jeg har prøvet at taste værdierne ind i excel, og jeg får en linær linje i min graf. Jeg plotter blot x og y værdierne i excel. 

 

Gøre rede for vil lyde følgende: Da punkterne med god tilnærmelse ligger på en ret linje, og en R2 (R2 = 0,9746) værdi fåes til at være rimelig tæt på 1, kan jeg hermed konkludere, at der må være tale om lineær regression. 

 

b) jeg får en ligning der lyder følgende: y = 0,1505x - 0,6566 ud fra min graf, hvor jeg bare tilføjer en tendens linje. 

 

Først skal du finde tørvægten af en 7.6 mm lang fiskelarve, du kan enten gå ind og aflæse direkte på grafen, da du har din y - værdi.. eller også kan du indsætte direkte i formlen.

 

y = 0,1505*7,6 - 0,6566 = 0,4872 mg

 

Herefter bliver du spurgt om at finde længden af en fiskelarve, som har en tørvægt på 0.68 mg. Igen kan du aflæse på grafen, da du kender din y-værdi, og derved aflæse din x-værdi. Men du kan også indsætte den på lommeregneren: 

Solve(0,68 = 0,1505x - 0,6566, x) = ??... har ikke en lommeregner på mig

 

Eller den gode gammeldags måde, hovedregning:

 

0,68 = 0,1505x - 0,6566 <=> 0,68 - 0,6566+0,1505 = x => x = 5,043 mm ( igen er uden lommeregner, så ikke sikke på resultatet, eller om jeg har isoleret rigtig.. gjord det lige hurtigt)

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. oktober 2011 af Walras

#5

"Gøre rede for vil lyde følgende: Da punkterne med god tilnærmelse ligger på en ret linje, og en R2 (R2 = 0,9746) værdi fåes til at være rimelig tæt på 1, kan jeg hermed konkludere, at der må være tale om lineær regression. "

Tjaaaa. En lineær regression virker til at være fin, men du får nu ret beset et bedre fit, hvis udfører en eksponentiel- eller potensregression. På den baggrund ville jeg være påpasselig med at konkludere, at en lineær regression bedst beskriver m som funktion af l. Det har dog ikke den store betydning, hvad der bruges, når tallene er så små.

For mig at se er det lidt en håbløs opgave at stille, når der er så lille forskel. Hvis der så kunne argumenteres ud fra et pragmatisk synspunkt, men det lægger opgaven ej op til. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. oktober 2011 af Jiyan (Slettet)

Men nu har jeg kun tegnet den ene graf, nåede ikke lige de andre. Men jeg er enig i, at det er en åndssvag opgave at stille, hvis forskellen er så lille som du siger. Så går opgaven måske blot ud på, at man skal lære at argumenterer?

 

Men igen, mit svar, var blot et eksempel på, hvordan opgaven kunne svares.. ik nødvendigvis det rigtig resultat.. blot en hjælo :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. oktober 2011 af Walras

...i økonomi er vi glade, når R2>0.30... Vi kan såmænd endda være tilfredse, hvis R2>0.05, når blot dette kunne forventes. At have R2>0.97 er vanvittigt godt (og fuldstændigt utænkeligt i samfundsvidenskab), hvorfor opgaven må siges at være helt ude i hampen. Naturvidenskaberne har det så nemt.


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. oktober 2011 af SuneChr

Se vedhæftet

Vedhæftet fil:SP SECC 2510110152.PNG

Svar #10
25. oktober 2011 af sansas

Jeg mener altså at det er en Potens.

Min r værdi på hhv Potens samt Lineær, er:

Potens:0.998039

Ekspo:0.996523

Men hvad skal man så skrive, når de siger 'gøre rede for....' ??? Det forvirrer mig meget.:(

 

Og til spørgsmål b får jeg m(7.6)=0.55 mg

Og længden af en fiskelarve: m(l)=8.05 mm. Jeg vaægte det første tal, da de andre var imaginær tal

Håber på hjælp!

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. oktober 2011 af Jiyan (Slettet)

Du skal blot gøre rede for det du siger, og forklar hvorfor du mener, at potenstypen er den typen der passer din tabel bedst. Du behøver ikke at skrive en roman, blot få ord, som forklare hvorfor du mener, at det er den bedst passende type. Du kan bl.a. bruge R2 i din vurdering.. men hvis det er sådan graferne ser ud, synes jeg også du lige skal forklare, at de rent faktisk alle tre godt kunne passe, men ud fra din R2, vurderer du at potens er den bedst passende.


Skriv et svar til: Hjælp til regression.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.