Matematik

Hjælp - decimaltal til brøker.

25. oktober 2011 af NMQP (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej.

Jeg har nogle lektier til skolen, til i morgen, så jeg har brug for hjælp lige nu.

Jeg skal få decimaltal til at blive brøker, jeg vil gerne have en forklaring om hvordan man gøre det og ikke kun resultatet. :)

Opgaven:

(decimaltal til brøk);

 

0.15

0.12

0.005

1,75

0,055

1,2

0,505

6

0,105

4, 25


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2011 af Walras

Det nemmeste er nok at tage stilling til, hvor mange hundrededele der er og så forkorte/forlænge bagefter.

0.15 må kunne skrives som 15/100, hvor du kan forkorte med 5 i både tæller og nævner, så (15/5)/(100/5)=3/20.

0.12 må kunne skrives som 12/100, hvor du kan forkorte med 4 i både tæller og nævner, så (12/4)/(100/4)=3/25

0.005 må kunne skrives som 0.5/100, hvor du kan forlænge med 2 i både tæller og nævner, så (0.5*2)/(100*2)=1/200

Fortsæt selv! Læg mærke til, at jeg forkorter/forlænger i både tæller og nævner, så det sikres, at tælleren bliver det mindste heltal, som det lader sig gøre.


Svar #2
25. oktober 2011 af NMQP (Slettet)

Nåår! nu kan jeg huske det...

Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. oktober 2011 af mette48 (Slettet)

1 ciffer efter kommaet betyder 10 dele

2 cifre efter komma betyder 100 dele

3 cifre efter komma betyder 1000 dele

1,75 =  1 75/100 brøken kan forkortes ved at dele med 25 i tæller og nævner

0,055 = 055/1000 =55/1000 kan forkortes med 5


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. oktober 2011 af PeterValberg

ja, og det hele tal 6 kan jo (som brøk) skrives som:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Hjælp - decimaltal til brøker.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.